Aρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση για το νέο εργασιακό
Το επόμενο εξάμηνο δεν θα είναι μόνο κρίσιμο για το μέλλον του συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού συστήματος , αλλά και για το πώς θα γίνονται οι ομαδικές απολύσεις, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, το νέο ενιαίο Εργατικό Κώδικα, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την εφαρμογή της «Εγγύησης Νεολαίας» και του «εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος».
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει επτά συγκεκριμένες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση για το μήνα που μόλις ξεκίνησε:
Την προώθηση της συζήτησης –με τη συμβουλή της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), για την αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει την «αδικαιολόγητη αναστάτωση» στις επιχειρήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργία). Το νέο πλαίσιο πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2014.
Την κατάρτιση ενός Ενιαίου Εργατικού Κώδικα, μέσω της ριζικής απλοποίησης του ισχύοντος. Ο νέος Εργατικός Κώδικας πρέπει να ψηφιστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Την επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Την εφαρμογή του σχήματος της «Εγγύησης Νεολαίας» μέσω του ΟΑΕΔ (YouthGuarantee, σ.σ. ευρωπαϊκό σχήμα ένταξης νέων στην αγορά εργασίας με πολύ χαμηλό μισθό για τέσσερις – πέντε μήνες). Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και άλλους οργανισμούς από το εξωτερικό.
Την εφαρμογή του σχήματος του «εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος» (πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας), το οποίο μέλλει να συμπληρώνει το εισόδημα που λείπει από μια οικογένεια έτσι ώστε να προσεγγίζουν οι συνολικές αποδοχές το όριο της φτώχειας. Το Μάρτιο του 2015 θα εξεταστεί η πανεθνική εφαρμογή του.
Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, έτσι, την κανονική ροή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, το μήνα που χθες ξεκίνησε, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει :
Στην αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις μέσω, καταρχάς, της εισαγωγής διοικητικών μεταρρυθμίσεων μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το Σεπτέμβριο του 2014, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει, μετά από τη συμβουλή της Κομισιόν της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, εάν το σύστημα των ομαδικών απολύσεων είναι εναρμονισμένο με τις καλύτερες (σ.σ. διεθνείς) πρακτικές. Βάσει της αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη νομοθεσία για να προσαρμόσει αυτό το πλαίσιο σ’ αυτές.
Στην αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου που αφορά τη διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά, την προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στις επιχειρήσεις (σ.σ. μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων), την αποφυγή κάθε αδικαιολόγητης αναστάτωσης των λειτουργιών των επιχειρήσεων και την επιβεβαίωση ότι πλαίσιο των λειτουργιών των συνδικάτων είναι ώριμη και ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς συμβάσεις.
Η δέσμευση αυτή απειχεί στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και τρεις μήνες για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου του 1982, με βάση τον οποίο ορίζεται –μεταξύ άλλων- και ο τρόπος με τον οποίο κηρύσσεται μία απεργία.
Στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την κωδικοποίηση όλης της υπάρχουσας νομοθεσίας που σχετίζεται με τις εργασιακές σχέσεις σε ένα ενιαίο Εργατικό Κώδικα. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απλοποίηση του υπάρχοντος Εργατικού Κώδικα.
Στη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέσα από την υιοθέτηση ενός λεπτομερούς σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της παροχή των μαθητειών.
Το εφαρμοστικό σχέδιο του εν λόγω οδικού χάρτη θα περιέχει ορόσημα – κλειδιά συμπεριλαμβανομένων που, μεταξύ άλλων, θα είναι τα εξής :
Η ανάπτυξη ενός ποιοτικού πλαισίου για τις επαγγελματική εκπαίδευση και τις μαθητείες. Αυτό θα περιλάβει συγκεκριμένες προτάσεις για την εγκαθίδρυση ενός ποιοτικού πλαισίου, σε σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς και Διασφάλισης της Ποιότητας για τη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη βάση των επαγγελματικών προφίλς που έχουν προσδιοριστούν από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
Η διαμόρφωση ενός μηχανισμού παρακολούθησης για την ανάπτυξη των τοπικών συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο σε σύνδεση με στόχους και ορόσημα. Θα διαμορφωθούν τουλάχιστον δύο πιλοτικές συμφωνίες με αντίστοιχα με masterplans.
Στη διασφάλιση της επάρκειας της διοικητικής ικανότητας για την εφαρμογή του σχήματος της «Εγγύησης Νεολαίας». Αυτό απαιτεί το συντονισμό των μηχανισμών ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Παιδείας, άλλα υπουργεία, τον ΟΑΕΔ, τις περιφέρειες και άλλους εταίρους.
Στη Διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για ένα σχήμα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος σε πανεθνική κλίμακα που θα απευθύνεται στους φτωχούς μαζί και στους μακροχρόνια ανέργους.
Στόχος του εν λόγω σχήματος είναι ο μετριασμός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2015, εάν η διαθέσιμη χρηματοδότηση επιτρέπει κάτι τέτοιο. Η εισαγωγή του σχήματος του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος και του σχήματος βοήθειας των ανέργων με βάση υπάρχουσες χρηματοδοτικές μεταβιβάσεις, υπηρεσίες δημιουργίας απασχόλησης και άλλες κοινωνικές μεταβιβάσεις και υπηρεσίες είναι σημαντικές δράσεις για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας της στήριξης των απόρων φέρνοντας τους πιο κοντά στη δουλειά.
Στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της επάρκειας των κατανομών των προϋπολογισμού, μαζί και της προτεινόμενης συνεισφοράς των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 20 για χάρη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η συνεισφορά πρέπει να είναι συμβατή με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Πηγή: CAPITAL.GR