Υπ.Οικ. – Μπόνους για την κάρτα αποδείξεων και το πλαστικό χρήμα
Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η υλοποίηση του συστήματος «έσοδα μείον έξοδα» να συνδυαστεί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες των φορολογουμένων.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους πολίτες επιλέγουν για τις αγορές τους το «πλαστικό χρήμα» ή προμηθευτούν και χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων, θα δίνεται ως μπόνους είτε η επιστροφή μικρού μέρους από το ποσόν της αγοράς είτε η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο προϊόν ή στην υπηρεσία.
Το σχέδιο
Παράλληλα, θα προχωρήσει το σχέδιο για διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά να καταγράφονται και να αποστέλλονται αυτόματα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η έκδοση της «κάρτας αποδείξεων» από τις τράπεζες ξεκίνησε από τις αρχές του 2012, αλλά οι καταναλωτές τής … γύρισαν την πλάτη.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν από τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους ότι οι φορολογούμενοι δεν προμηθεύονται την κάρτα, αφού πέραν όλων των άλλων ατόνησε και το «κίνημα» των αποδείξεων και δεν προχώρησαν την αρχική σκέψη για στήριξή της μέσω διαφημιστικής καμπάνιας.
Τώρα και με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την επόμενη χρονιά, σκέφτονται να την… πριμοδοτήσουν για να πετύχουν ευρεία χρησιμοποίησή της.
Οι κινήσεις
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις:
Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή της επιστροφής ενός ποσοστού της αξίας των συναλλαγών σε όσους φορολογούμενους θα έχουν χρησιμοποιήσει κάρτες για να εξοφλήσουν τις αγορές τους.
Στόχος του υπουργείου είναι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών να διενεργείται μέσω καρτών, ώστε οι πληρωμές τους να καταγράφονται από τα συστήματα POS και τα στοιχεία των αποδείξεων να αποστέλλονται είτε άμεσα είτε μέσω των τραπεζών στη ΓΓΠΣ.
Ετσι, ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ