Τα 5 hi-tec τερτίπια της φοροδιαφυγής
Πέντε υψηλής τεχνολογίας τερτίπια που έχουν εμφανιστεί στον κυβερνοχώρο στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών και, με εντολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ετοιμάζεται να τα χτυπήσει.
Τα νέα τερτίπια της “ηλεκτρονικής” φοροδιαφυγής, που αποκαλύπτει το Capital.gr ξετρυπώθηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατόπιν αξιοποίησης καταγγελιών που έγιναν αλλά και ερευνών που διεξήγαγε η υπηρεσία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η ευρηματικότητα για να μην αποδοθούν οι αναλογούντες φόροι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παροιμιώδης, αφού φθάνει ακόμη και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη… Βραζιλία!
Κινητά χωρίς ΦΠΑ
Στο διαδίκτυο κάνουν θραύση οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και ειδικά μέσω μικρών διαδικτυακών επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2014 πωλήθηκαν εκτός των καναλιών διανομής των μεγάλων αλυσίδων λιανικής κινητά τηλέφωνα συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εντοπίσθηκε έξαρση στην πρακτική απάτης με τον ΦΠΑ που έχει ονομαστεί ως ο “εξαφανισμένος έμπορος”. Πώς γίνεται αυτό; Μια εταιρεία Α εισάγει κινητά τηλέφωνα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συναλλαγή απαλλάσσεται από ΦΠΑ καθώς είναι ενδοκοινοτική. Η εταιρεία Α πουλά τα κινητά τηλέφωνα στην εταιρεία Β η οποία είναι συνήθως μια διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων. Η τελευταία στήνει ένα διαδικτυακό κατάστημα, πουλά τα κινητά τηλέφωνα, εισπράττει τον ΦΠΑ από τους τελικούς καταναλωτές αλλά εξαφανίζεται κλείνοντας το ιντερνετικό κατάστημα και “κλέβει” έτσι το φόρο.
Οι λύσεις που εξετάζονται είναι να εφαρμοστεί η τεχνική της αντίστροφης χρέωσης στον ΦΠΑ, δηλαδή ο ΦΠΑ για κάθε κινητό τηλέφωνο να αποδίδεται από τον χονδρέμπορο απευθείας στο δημόσιο. Επίσης, εξετάζεται και η τεχνική λύση της μη ενεργοποίησης των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αν δεν έχει πρώτα εξοφληθεί ο ΦΠΑ από την επιχείρηση που τα πουλά (μπλοκάρισμα με βάση τον μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ κάθε κινητού).
Διαδικτυακό στοίχημα
Μέσω του παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού υπολογίζεται στο υπουργείο Οικονομικών όχι χάνονται συνολικά έσοδα ύψους που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς με τον τρόπο που διενεργείται σήμερα ο στοιχηματισμός δεν δηλώνονται έσοδα και κέρδη στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές και οι τζίροι καταγράφονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού.
Αυτό που προτείνεται είναι οι 24 κάτοχοι προσωρινών αδειών διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου να αποθηκεύουν υποχρεωτικά τα δεδομένα του στοιχηματισμού που προσφέρουν σε εξυπηρετητές (servers) που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίοι θα ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενώ παράλληλα θα διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή. Επιπλέον, προτείνεται να χορηγηθούν οι μόνιμες άδειες από το δημόσιο προκειμένου το τελευταίο να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά τους αναφορικά με τη φορολόγηση του ιντερνετικού στοιχηματισμού.
Βίλες μέσω ίντερνετ
Το τρίτο “τερτίπι” που ανακάλυψαν οι αρχές είναι η απευθείας ενοικίαση εξοχικών κατοικιών ιδιωτών μέσω διαδικτυακών τόπων του εξωτερικού. Το φαινόμενο γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση. Τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας προχωρούν σε κρατήσεις μέσω αυτών των διακτυακών τόπων εξοφλώντας το τίμημα της διαμονής σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, έχουν εντοπισθεί δικτυακοί τόποι ενοικίασης που καταβάλλουν το μίσθωμα ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βραζιλία! Τα έσοδα από τα μισθώματα σπανίως δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών.
Αυτό που προτείνεται είναι να ζητηθεί από τους διαχειριστές των ιστότοπων να δώσουν στις ελληνικές αρχές τα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων και εφόσον δεν συνεργαστούν να αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς από την Ελλάδα, όπως έγινε με τα site ιντερνετικού στοιχηματισμού που δεν πήραν προσωρινή άδεια.
Ιντερνετική διαφήμιση
Η μη δήλωση εισοδημάτων από διαδικτυακές διαφημίσεις είναι μια ακόμη “νέας τεχνολογίας” πρακτική φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τη χρήση διαφημιστικών προγραμμάτων “payperclick” σε site ιδιωτών. Ο διαφημιζόμενος πληρώνει μόνο όταν ο δυνητικός πελάτης “κλικάρει” στη διαφήμιση που εμφανίζεται στο site του ιδιώτη. Ο ιδιώτης που έχει το site πληρώνεται από την εταιρεία που διαχειρίζεται το διαφημιστικό χώρο χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον διαφημιζόμενο, όπως συμβαίνει με τον παραδοσιακό τρόπο διαφήμισης.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη διαφήμιση πληρώνει τον Έλληνα ιδιοκτήτη του site στο οποίο αναρτώνται οι διαφημίσεις. Οι πληρωμές γίνονται από εταιρεία της Ιρλανδίας μέσω ιρλανδικής τράπεζας. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις σπανίως δηλώνονται από τους Έλληνες ιδιοκτήτες των site. Η λύση που εξετάζεται είναι να δοθούν στις φορολογικές αρχές από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες οι πληρωμές που έχουν γίνει από την ιρλανδική τράπεζα σε Έλληνες και να γίνει στη συνέχεια διασταύρωση για το αν έχουν δηλωθεί.
Παράνομη διακίνηση μουσικής και ταινιών
Η φοροδιαφυγή από την πειρατεία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 78 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αφορά στην παράνομη διακίνηση και ανταλλαγή “μουσικών δημιουργιών και οπτικοακουστικών έργων” μέσω ίντερνετ, δηλαδή τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών. Σημειώνεται ότι η πειρατεία έχει συμβάλει στο να περιοριστεί από το 2009 έως σήμερα κατά 35% ο αριθμός των εισιτηρίων κινηματογράφου και ο τζίρος κατά 50%, μαζί βέβαια και με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Αυτό που προτείνεται είναι να υποχρεωθούν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των πολιτών στην Ελλάδα σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πηγή: CAPITAL.GR