Τα “κλειδιά” για τεκμήρια και πόθεν έσχες
Το οδοιπορικό του φορολογικού μας οδηγού θα σταθεί στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα για να αποκαλύψουμε τις κρυμμένες «παγίδες» και με χρηστικές οδηγίες και παραδείγματα να βοηθήσουμε ώστε να αποφύγετε λάθη, και επικίνδυνες εκπλήξεις.
Και τούτο γιατί, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ή να αγνοήσει τον Πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης, όπου παραμονεύει «το δόκανο» του Εφόρου, για να μας φορολογήσει ομαλά με βάση τα δηλούμενα πραγματικά εισοδήματα, ή αν αυτά είναι μικρότερα στο σύνολό τους σε σύγκριση από το εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια, να μας φορολογήσει με τα τεκμήρια, δηλαδή με το λεγόμενο τεκμαρτό εισόδημα.
Είναι γεγονός ότι τα τεκμήρια και το «πόθεν έσχες» πάντα είναι ο πονοκέφαλος, τόσο στη καθημερινή ζωή μας, όλο το χρόνο, όσο και όταν φθάνει η ώρα της φορολογικής δήλωσης.
Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ περισσότερο από το 2010 και μετά.
Γιατί αφενός με τον φορολογικό νόμο 3842/23-04-2010 και αφετέρου με τον νόμο 3986/1-7-2011(που έγινε γνωστός ως μεσοπρόθεσμο) ήλθαν τα πάνω κάτω και το τοπίο άλλαξε ριζικά, σε όλες τις φορολογίες. Κρύβουν πολλές «παγίδες», οι αλλαγές όχι μόνο στα τεκμήρια που επανήλθαν άλλα δριμύτερα και άλλα ηπιότερα, αλλά και στις φοροεκπτώσεις.
Πρώτο θύμα είναι η πρώτη κατοικία η απόκτηση της οποίας, από 23-4-2010 μέχρι 16-12-2010 είχε τεκμήριο, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο και όταν γίνεται με δάνειο, έχουν τεκμήριο οι δόσεις για το κεφάλαιο και τους τόκους.
Στη συνέχεια όμως ήλθαν οι διατάξεις του νόμου 3899/17-12-2010 (άρθρο 8, παρ. 1) και του νόμου 3986/1-7-2011(άρθρο 28, παρ. 6), για να ανασταλούν από 17-12-2010 μέχρι 31-12-2013, οι διατάξεις που αφορούν όλες τις δαπάνες της περίπτωσης γ΄του άρθρου 17 του ΚΦΕ-Ν.2238/94, για μη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων.
Αλλά τεκμήριο ή καλλίτερα «αντικειμενική δαπάνη συντήρησης», από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο έχει από 1-1-2010 και η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν.
Για αυτό πάντα μέσα στο έτος και πάντως πριν λήξει για να μετράει από τον επόμενο η προθεσμία της φορολογικής δήλωσης, για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να κάνουμε «σωστό λογαριασμό». Αυτό σημαίνει ότι όταν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάποιο περιουσιακό στοιχείο που ξεπερνά σε αξία το εισόδημά μας, χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για το πως πρέπει να το καλύψουμε.
Δείτε τον αναλυτικό οδηγό για τα τεκμήρια στη διπλανή στήλη “Σχετικά Αρχεία”
* Ο κ. Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός. Μέλος του ΟΕΕ και εκλεγμένος στη ΣΤΑ, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Γενικός Γραμματέας της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.
g.christopoulos@mental.gr
Πηγή: CAPITAL.GR