Σκέψεις για οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας
Προτάσεις για οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να προσελκύσει καταθέσεις ύψους 25 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δώσει προτεραιότητα στην προσέλκυση καταθέσεων που είχαν οδηγηθεί εκτός του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2009-2011 , αφενός διότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα τους να χορηγούν δάνεια , αφετέρου διότι θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Σχετική πρόταση για οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στις αρχές του έτους . Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα πειστούν πως πρόκειται για μία «οριστική διευθέτηση» με το παρελθόν ο κ. Σάλλας είχε προσδιορίσει τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ.
Αν και η πρόταση Σάλλα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιβολές του Μνημονίου το οποίο απαγορεύει φορολογικές αμνηστεύσεις, στελέχη της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της φορολογικής διοίκησης δεν την απέκλεισαν, τονίζοντας πως θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα τη διετία 2014- 2015 , αλλά και να διευκολύνει την επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου.
Ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως μια οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας θα έπρεπε να δρομολογηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πρόκειται για φοροαμνήστευση , αλλά για «αναδρομική πληρωμής φόρου». Με τη λογική αυτή οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ποικίλουν ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου και το χρόνο που αυτό αποκτήθηκε. Έτσι, κατάθεση σε ξένη τράπεζα που έγινε το 1980 θα μπορούσε να φορολογηθεί με συντελεστή 3%, αλλά κατάθεση του 2011 θα πρέπει να φορολογηθεί στην κλίμακα.
Πάντως, ενδεχόμενη κυβερνητική πρόθεση εφαρμογής της περιουσιακής περαίωσης θα ανοίξει ένα νέο ολοκαίνουργιο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Πηγή: IN.GR