Σε δόσεις και η φορολογική μεταρρύθμιση
Σε δυο δόσεις σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος είναι να υπάρξει επαρκής χρόνος για διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου οι αλλαγές να μην γίνουν μονομερώς και κυρίως να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από φορολογούμενους και ομάδες που θα θιγούν.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη μνημονιακή συμφωνία του καλοκαιριού τα οποία αποτυπώθηκαν και στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει έως το τέλος του έτους να θεσπίσει:
-την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών που θα πρέπει να φέρει πρόσθετα έσοδα 32 εκατομμυρίων ευρώ.
-τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα από ενοίκια του 2015 το οποίο θα πρέπει να φέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 142 εκατομμυρίων ευρώ
-η μείωση κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Πρόκειται για μείωση 105 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιηθεί μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος. Για τη θέσπιση αυτής της περικοπής πρόκειται να εκδοθεί σύντομα υπουργική απόφαση
-η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να μονιμοποιηθεί.
Το φορολογικό νομοσχέδιο με τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να έρθει στη βουλή το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σε αυτό σχεδιάζεται να περιληφθούν και τα μέτρα επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως είναι το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Η δεύτερη δόση
Η δεύτερη και πολύ μεγαλύτερη δόση μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος σχεδιάζεται να γίνει εντός του 2016 και θα περιλαμβάνει αλλαγές σε κλίμακες και όλες τις φορολογίες. Των αλλαγών πρόκειται να προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος ώστε να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Ενδεικτικά, στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν αλλαγές:
– στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα.
– στη φορολογία κεφαλαίου με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την αλλαγή των κλιμάκων
– στο τέλος επιτηδεύματος με στόχο αποκτήσει “προοδευτικότητα”
– στη φορολογία των επιχειρήσεων.
Πηγή: CAPITAL.GR