Πώς θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) (Μέρος α’)
Πώς θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) (Μέρος α’)
Editorial περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 361
Πολλές είναι οι απορίες που υπάρχουν σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012. Η ψήφιση του Ν.4110/2013, μίνι φορολογικό όπως ονομάστηκε, έχει μπερδέψει τους φορολογούμενους.
Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα.
Το οικονομικό έτος 2013 (εισοδήματα του 2012), θα φορολογηθούμε όπως ακριβώς και για τα εισοδήματα του 2011 (οικονομικό έτος 2012), με όσα ξέραμε δηλαδή μέχρι σήμερα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013
· Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Τα φυσικά πρόσωπα, άσχετα από την πηγή των εισοδημάτων τους, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και με αφορολόγητο 2.000 για κάθε παιδί.
Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.
Οι όποιες αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες έχουν ισχύ για τα εισοδήματα από 1.1.2013 και μετά.
· Αποδείξεις δαπανών για την ισχύ του αφορολόγητου
Το αφορολόγητο ποσό ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ (εισοδήματα 60.000 x 25%). Για μεγαλύτερα εισοδήματα δεν χρειάζεται να καταθέσουμε επιπλέον αποδείξεις. Για παράδειγμα εάν έχουμε εισοδήματα 70.000 ευρώ, το σύνολο των αποδείξεων που πρέπει να καταθέσουμε είναι πάλι 15.000 ευρώ και όχι 70.000 x 25%.
Προσοχή: Αν ο φορολογούμενος έχει επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον ποσό αποδείξεων. Οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μόνο.
· Μειώσεις φόρου βάσει δαπανών
1. Αναπηρία
Ανάπηρος φορολογούμενος και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον είναι ανάπηροι κ.λπ.
Αύξηση αφορολόγητου κατά 2.000 ευρώ.
2. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη
i) Ιατρική περίθαλψη.
ii) Νοσοκομειακή περίθαλψη.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% μη δυνάμενη να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
3. Ενοίκια
i) Μισθώματα κύριας κατοικίας.
ii) Μισθώματα για παιδιά που σπουδάζουν.[*]
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
(*) Η μείωση αυτή ισχύει για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η κατοικία αυτή αποτελεί αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τον φορολογούμενο που βαρύνεται με το προστατευόμενο μέλος και δηλώνεται σαν δευτερεύουσα κατοικία.
4. Φροντιστήρια
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
5. Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας
Καταβαλλόμενοι τόκοι από 1.1.2011 και μετά.
Μείωση φόρου με ποσοστό 10% στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ και επιφάνεια έως 120 τ.μ.
6. Διατροφή
Διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
7. Ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια, κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 120 και 240 ευρώ αντίστοιχα.
8. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου
Αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κ.λπ. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και τα έξοδα λήψης ενεργειακού πιστοποιητικού.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ, κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 300 ευρώ.
9. Ασφαλιστικές εισφορές
Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%.
· Πότε θα φορολογηθούν οι ανείσπρακτες δουλευμένες αποδοχές του 2012
Παρατάθηκε και για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) η σχετική διάταξη του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που δίνει τη δυνατότατα στους μισθωτούς να φορολογηθούν μόνο για τους μισθούς που έχουν εισπράξει και όχι για όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη Βεβαίωση Αποδοχών.
Έτσι, εάν κάποια επιχείρηση δεν έχει εξοφλήσει όλους τους μισθούς του 2012, πρέπει να χορηγήσει στους εργαζόμενους τις Βεβαιώσεις Αποδοχών αναγράφοντας στην πρώτη σειρά της Βεβαίωσης τα ποσά που έχουν εξοφληθεί και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί.
Κατ’ αναλογία των ποσών θα υπολογιστεί και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί.
Ο φορολογούμενος μπορεί αν θέλει να δηλώσει μόνο τα ποσά που έχει εισπράξει και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα ποσά θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει από την επιχείρηση που εργάζεται.
Απ. Αλωνιάτης
Πηγή: TAXHEAVEN