Προς κατάργηση ο ΦΑΠ, προς μονιμοποίηση το τέλος ακινήτων
Την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά θέτουν γι΄ αυτό μια προϋπόθεση. Να αποδώσει εισπρακτικά το τέλος ακινήτων που έχει επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός μηχανισμός φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Στο υπουργείο θεωρούν -και ορθώς- ότι η πληρωμή και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ουσιαστικά ισοδυναμεί με διπλή φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εκκαθάριση και είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αποτελούν μεγάλο… κίνητρο στο καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος.
Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την κατάργηση του ΦΑΠ είναι:
– το τέλος ακινήτων αποδίδει εισπρακτικά πολύ περισσότερο σε σχέση με το ΦΑΠ. Από το τέλος έχουν προϋπολογιστεί ετήσιες εισπράξεις 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από το ΦΑΠ τα έσοδα δεν ξερπερνούνε ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ (στο ΦΑΠ υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, ενώ στο τέλος ακινήτων υπάρχει φόρος από το πρώτο τετραγωνικό επιφάνειας).
– υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν νομικά ζητήματα με τη διπλή φορολόγηση των ακινήτων στην περίπτωση που κατατεθούν προσφυγές.
– υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην εκκαθάριση και την είσπραξη του ΦΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009 από περισσότερους από 120.000 ιδιοκτήτες καθώς και η είσπραξη του ΦΑΠ για το 2010 από περίπου 40.000 ιδιοκτήτες.
Πόσο πληρώνουμε
Το τέλος ακινήτων κυμαίνεται από 0,5 έως και 20 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την θέση και την παλαιότητα του ακινήτου. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θεσπίστηκε το 2010 αντικαθιστώντας το ΕΤΑΚ και επιβάλλεται στους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,2% έως 2% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει ο φορολογούμενος.
Πηγή: CAPITAL.GR