Περιουσιολόγιο: “Διαρροές” και νέα χαράτσια οι μεγάλες παγίδες
Αν και η πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας να γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας κάθε πολίτη της να μην φαντάζει παράλογη ή άδικη, στην πράξη η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει συμπεριφερθεί πάντα με τον καλύτερο τρόπο, στο φορολογικό μέτωπο, στους πολίτες της.
Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει, σύμφωνα με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν όσα δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, δηλαδή μετρητά στο σπίτι πάνω από ένα όριο (π.χ. 50.000 ευρώ), αξιόλογα έργα τέχνης που είναι ασφαλισμένα, πολύτιμα μέταλλα πάνω από ένα όριο αξίας καθώς και ό,τι διαθέτουν στο εξωτερικό, όπως είναι καταθέσεις, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Μάλιστα, ό,τι δεν δηλωθεί θα αντιμετωπίζεται πλέον ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και στην πράξη θα κατάσχεται μέσω της επιβολής ίσης αξίας φορολογικών προστίμων. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι.
Η διαρροή δεδομένων
Οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα αποδείξει ότι είναι ικανές για να προστατεύσουν τα φορολογικά –και όχι μόνο– δεδομένα των πολιτών. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, του Ε9 και άλλα μπορούσαν να “αγοραστούν” και κυκλοφορούσαν σε κοινή θέα για όποιον ενδιαφερόταν και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει το κάτι τις ή γνώριζε τους κατάλληλους ανθρώπους. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και με το περιουσιολόγιο, όπου πλέον θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Πώς θα προστατευθεί ένας μεσαίος επιχειρηματίας με παιδιά που διαθέτει αποταμίευση μισού εκατομμυρίου ευρώ και τα στοιχεία αυτά πέφτουν στα χέρια του υποκόσμου; Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι η ασφάλεια των δεδομένων θα προστατευθεί με κάθε τρόπο. Μένει να δούμε αυτήν τη θετική έκπληξη.
Ο φόρος περιουσίας
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει, επίσης, ότι η καταγραφή της συνολικής περιουσίας δεν πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για την επιβολή στο μέλλον ενός φόρου περιουσίας. Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία των φορολογούμενων από τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις δεν είναι η καλύτερη. Ο φορολογικός αιφνιδιασμός και η φορολόγηση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας “αρχίζει να κινείται” είναι κανόνας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Τι να προωτοθυμηθούμε; Τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τα καύσιμα κοκ Κάνεις δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα μπει φόρος περιουσίας στο μέλλον στη χώρα που ο φορολογικός αιφνιδιασμός ήταν συνήθης πρακτική.
Πηγή: CAPITAL.GR