Παρελθόν σε λίγο καιρό η απόκρυψη τόκων και μερισμάτων που εισπράττεται σε άλλες χώρες
Πλησιάζει η ημέρα που οι τόκοι που εισπράττει ένας φορολογούμενος σε μια άλλη χώρα από αυτή της διαμονής του δεν θα μπορούν να κρυφτούν από τα μάτια της εφορίας και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε χθες την πλήρη έκδοση του παγκόσμιου προτύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών κρατών.
Στην πράξη το πρότυπο δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ενημερώνεται από τράπεζες, φορολογικές αρχές και άλλες υπηρεσίες για τα εισοδήματα όπως τόκους, μερίσματα και ποσά από πώληση περιουσιακών στοιχείων τα οποία πραγματοποιούν μη φορολογικοί κάτοικοι μιας χώρας. Για παράδειγμα, οι αρχές της Ιταλίας θα ενημερώνουν την πλατφόρμα για τους τόκους που πληρώνουν οι ιταλικές τράπεζες σε Έλληνες, Γερμανούς ή Γάλλους.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το πρότυπο θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2017 αλλά η αναγγελία του έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι από το 2009 έως σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν ήδη δηλώσει στις φορολογικές τους αρχές συνολικά εισοδήματα ύψους άνω των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ βελτιώνοντας έτσι και τα φορολογικά έσοδα των αντίστοιχων κρατών.
Η πλήρης έκδοση του προτύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G20) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάρνς της Αυστραλίας, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Οι 64 χώρες που έχουν επίσημα δηλώσει συμμετοχή στο σύστημα για την παγκόσμια ανταλλαγή πληροφοριών είναι: Ανδόρα, Ανγκουίλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βερμούδες, Βραζιλία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Βουλγαρία, Καναδάς, Νησιά Καϊμάν, Χιλή, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Νήσοι Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Jersey, την Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μάλτα , Μεξικό, Μοντσεράτ, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Νήσοι TurksandCaicos, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τη λίστα ξεχωρίζουν η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, αγαπημένοι προορισμοί Ελλήνων που θέλουν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Στην πράξη με την πλατφόρμα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα πληροφορείται το εισόδημα Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε όλες τις παραπάνω χώρες προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί.
Πηγή: TAXHEAVEN