Οι 716 φοροαπαλλαγές στο μάτι της τρόικας
Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στο στόχαστρο των τροϊκανών στο πλαίσιο της διερεύνησης του περιεχομένου του νέου πακέτου προαπαιτούμενων. Στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ειδική έκδοση με τις φορολογικές δαπάνες, όπως είναι η επίσημη ονομασία των φοροαπαλλαγών.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία θα υπάρξει και επανεξέταση φοροαπαλλαγών. Ας δούμε, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πόσες είναι οι φοροαπαλλαγές και πόσο στοιχίζουν κάθε μια στον κρατικό προϋπολογισμό.
Φοροαπαλλαγές υπάρχουν στις επτά κυριότερες κατηγορίες φορολογίας.
Ειδικότερα:
– στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 123 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 275 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαλλαγών είναι το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους και η μη εφαρμογή των τεκμηρίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων
– στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων. Στο συγκεκριμένο φορολογικό αντικείμενο υπάρχουν 109 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά στον προϋπολογισμό 13,7 εκατ ευρώ
– στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κλπ). Οι φοροαπαλλαγές στη συγκεκριμένη φορολογία ανέρχονται κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 426 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυριότερες από αυτές είναι η απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.
– στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% που επιβάλλεται σε φάρμακα και βιβλία καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
– στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων που κοστίζει στον προϋπολογισμό έσοδα 91 εκατ ευρώ. Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, μερική ή ολική, έχουν τα νοσοκομεία, οι πολύτεκνοι, οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά καθώς και οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες.
– στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που στερούν από τον προϋπολογισμό συνολικά έσοδα ύψους 972 εκατομμυρίων ευρώ. Οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα (π.χ. καύσιμα) κοστίζουν στον προϋπολογισμό 558 εκατ. ευρώ ενώ οι απαλλαγές στα οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. τσίπουρο και μπύρα μικρών ζυθοποιών) κοστίζει 411 εκατ. ευρώ.
Στην μνημονιακή συμφωνία προβλέπεται ότι θα γίνει “επαναπρογραμματισμός της έκπτωσης φόρου” στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Με άλλα λόγια έρχονται αλλαγές στο έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους που ανέρχεται έως και 9.550 ευρώ και σταδιακά μηδενίζεται όσο αυξάνεται το εισόδημα του φορολογούμενου.
Πηγή: CAPITAL.GR