Οι αλλαγές στους φόρους που φέρνει το μνημόνιο – «Μονιμοποίηση» έκτακτων εισφορών και τελών συστήνει η τρόικα για κάλυψη των αποκλίσεων .
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ κατάργηση φοροαπαλλαγών, παράταση μέτρων που λήγουν (όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) και στοχευμένες περικοπές δαπανών είναι η «συνταγή» της τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χθες μαζί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Τα πρόσθετα μέτρα των ετών 2015-2016 πρέπει να συμφωνηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και θα κριθεί επίσης εάν η χώρα μας επιτυγχάνει τους μνημονιακούς στόχους για φέτος ή θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις το 2014.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της άρσης φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων, της παράτασης μέτρων που λήγουν, αλλά και των στοχευμένων μειώσεων στις τρέχουσες δαπάνες.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για σχέδιο της κυβέρνηση που θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να «τραβάει» από τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα για ΦΠΑ και για άλλους φόρους, που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.
Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει χρηματοδοτικό κενό 2,8 δισ. ευρώ αλλά και δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή ωστόσο, η Κομισιόν κρατά αποστάσεις από την εκτίμηση των υπηρεσιών της, χαρακτηρίζοντας "αβέβαιες" τις προβολές αυτές και κάνοντας λόγο για πιθανή τροποποίηση. Ο ίδιος παράγοντας εξήγησε ότι το κατά πόσο θα μειωθεί ή θα κλείσει αυτή η «τρύπα» θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για το 2015 όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου του 2013, όταν θα έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα για τη διετία 2014-2015 συμβατό με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% έως το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί τον τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από τον Ιούνιο. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα για ένα νοικοκυριό, σε 27 ευρώ από τον Ιούνιο, θα συμβάλει στη μείωση της «μαύρης τρύπας» του ηλεκτρικού συστήματος. Ο τριπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών σε μια περίοδο που ετοιμάζονται και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές Ιουλίου.
Παρά τα θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες η Κομισιόν στην έκθεσή της, που συνοδεύει το μνημόνιο, ασκεί αυστηρή κριτική σε μείζονα ζητήματα, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.
Αναφέρει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν εκτελείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.
Όσον αφορά τον εισπρακτικό στόχο του 2013, τελικώς αυτός δεν φαίνεται να αλλάζει. Παραμένει η εκτίμηση για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκατ. ευρώ του 2012.
Για το Δημόσιο θεσπίζεται ανώτερο ετήσιο όριο απασχολούμενων με στόχο στο διάστημα 2011-2016 να φθάσουν οι αποχωρήσεις στους 183.381 υπαλλήλους. Από αυτούς, οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.
Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που απουσιάζουν συστηματικά, που έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο με ανύπαρκτα ή πλαστά στοιχεία.
Σε γενικές γραμμές η τρόικα δεν έχει αλλάξει τους στόχους για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση φέτος προβλέπεται στο 4,2% και για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,6%. Η ανεργία θα φθάσει στο 27% το 2013 για να υποχωρήσει στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015 και στο 21% το 2016.
Ταυτόχρονα, θα σημειωθεί αρνητικός πληθωρισμός για το 2013 και το 2014 ύψους 0,8% και 0,4% αντίστοιχα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει ότι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα οι μισθοί το 2014 θα είναι κατά 17,4% μειωμένοι σε σχέση με το 2009.
Η Κομισιόν αναφέρεται και στα ρίσκα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, τα οποία είναι:
– Κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τρία κόμματα και μικρή πλειοψηφία.
– Η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης στην ευρωζώνη που εμποδίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
– Στην ενδεχόμενη αντίσταση που θα υπάρξει στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει.
– Η μη έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη μη επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη που έχουν τεθεί για το 2014.
Γενικότερα πάντως από την έκθεση προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα.
Πηγή: EXPRESS.GR