Πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων στη ΓΣΕΕ, ενώ η κλαδική σύμβαση του εμπορίου που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 6%-7%.
Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.
Οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, διεξάγονται σε συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο για 190.000 λουκέτα και απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης, το επόμενο δωδεκάμηνο και με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το 40% των αυτοαπασχολούμενων-μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αισιόδοξο εύρημα από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, και αφορά τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αφού το 37% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες (από 22% τον Ιανουάριο του 2012).
Η έρευνα διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων πανελλαδικά, από όλους τους κλάδους. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης (το 2009) και οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ