Μείωση έως 10% των εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις
Από την 1η Μαρτίου του 2012 οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ενιαία -και υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών- τους μισθούς, τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που αναλογούν στις αποδοχές. Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλισης Γ. Κουτρουμάνης ανακοινώνοντας ότι, από την ίδια ημερομηνία, θα ισχύσει και η πρώτη μείωση -έως 10%- των εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας (θα καταγράφει τις πραγματικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από το χώρο εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση που θα μπορούν να ελέγχουν τόσο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και το ΙΚΑ).
Ο Γ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες στοχευμένες μειώσεις μέσα, όμως, από το διάλογο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που ζητά η τρόικα και η ηγεσία σχεδιάζει να οργανώσει με τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα μείωσης ακόμη και των… κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων.
Τα έσοδα
«Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών και μεγάλη απώλεια εσόδων για τα Ταμεία εξ αιτίας της εισφοροδιαφυγής και της μη καταβολής των εισφορών που πράγματι αναλογούν, καθώς υπάρχει απόκλιση έως 30% ανάμεσα σε όσα δηλώνουν και σε εκείνα που τελικώς πληρώνουν, ενώ πολλοί εργάζονται χωρίς ασφάλιση», υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το 2012, που θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για την ανεργία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί έμφαση στο «χτύπημα» της εισφοροδιαφυγής και στον περιορισμό των απωλειών για την κοινωνική ασφάλιση (8 δισ. ευρώ χάνονται σε ετήσια βάση).
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός για την είσπραξη των εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, θα εντατικοποιηθεί η επιχείρηση είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών (11 δισ. ευρώ) και θα συνεχιστούν τα μέτρα περιορισμού της δαπάνης για φάρμακα – περίθαλψη και ελέγχου των δικαιούχων παροχών και συντάξεων (έχουν κοπεί, ήδη, 36.000 συντάξεις με εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ και η διαδικασία της απογραφής θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου). «Εχουμε αγωνία για τα έσοδα» παραδέχθηκε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα Ταμεία ήδη χάνουν έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ από την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις των μισθών.
Το πρόβλημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι, πάντως, πιο δυσεπίλυτο το 2012, αν δεν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη μικρότερη επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με το 2011 (-1,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑ, -1,3 δισ. ευρώ στον ΟΓΑ κ.ά.) και πρόσθετη απώλεια τόκων 554 εκατ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων, το οποίο θα γίνει ακόμη και στα έσοδα από τις εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων (η ΤτΕ έχει επενδύσει μέρος των εισφορών του ΑΚΑΓΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).
Ο Γ. Κουτρουμάνης επανέλαβε χθες ότι θα αποκατασταθούν οι απώλειες των Ταμείων από το «κούρεμα». Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί και μετά τις 29 Φεβρουαρίου του 2012, οπότε λήγει, η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανέργων με 50 ένσημα (αντί των 80) ενώ αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα επικυρώσει – και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανακοινώσει – νέα προγράμματα για την πρόσληψη και κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON LINE