Θα υποβληθούν φέτος οι οριστικές δηλώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις
Μετά από συνεχόμενες παρατάσεις δύο ετών, φαίνεται πως φέτος τελικά θα υποβληθούν οι Οριστικές δηλώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (έντυπα Ε20, Ε21) που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 59 του ΚΦΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας δημοσίων Εσόδων Κος Θεοχάρης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο τύπο της Κυριακής" επισήμανε εκ νέου την πρόθεση της διοίκησης για δημοσιοποίηση των καταληκτικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ τόνισε επίσης και την βούλησή του για αυστηρή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος, αλλά και την μη δυνατότητα παράτασης προθεσμιών από εδώ και στο εξής .
Επιπλέον ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια εκτός από τα προ συμπληρωμένα εισοδήματα μισθών και συντάξεων θα γίνει προσπάθεια και συμπλήρωσης των παρακρατηθέντων και προ καταβληθέντων φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.
Σημεία συνέντευξης Θεοχάρη
Θα υπάρξουν αλλαγές το 2014 στη διαδικασία υποβολής και στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων; Πότε θα κληθούμε να υποβάλουμε τις δηλώσεις και πώς θα γίνεται πλέον η εκκαθάριση;
"Είναι δεδομένο ότι φέτος είχαμε αρκετά ζητήματα σε σχέση με την υποβολή των δηλώσεων. Ως αποτέλεσμα… θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο τον τρέχοντα μήνα για όλο το ημερολόγιο των δηλώσεων, πότε θα ανοίξουν και πότε θα κλείσουν οι δηλώσεις, καθώς και των πληρωμών. Αυτό θα επιτρέψει έναν καλύτερο προγραμματισμό για όλους, και τους επαγγελματίες του κλάδου των λογιστών και τους φορολογουμένους, ώστε να μην παρατηρηθούν οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος.
Θα πρέπει να πούμε ότι, όπως έχουν τα πράγματα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα της παράτασης και συνεπώς οι ημερομηνίες, ανεξαρτήτως της ικανότητας του συστήματος να αντεπεξέλθει την τελευταία μέρα που συνήθως όλοι πηγαίνουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθούν παρά μόνο με αλλαγή του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τις παρατάσεις του παρελθόντος και θα πρέπει κάθε φορολογούμενος να κάνει μια προσπάθεια να μην πάει τελευταία μέρα, γιατί δεν θα αναγνωρισθεί αυτό ως ελαφρυντικό για να δοθεί μια παράταση, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Αυτό, λοιπόν, γίνεται για να ξέρουμε από πριν όλοι ποιο θα είναι το πλαίσιο της επόμενης χρονιάς.
Βεβαίως η δημοσιοποίηση των ημερομηνιών δημιουργεί την υποχρέωση της διοίκησης να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του χρονοδιαγράμματος που ανακοινώνει.
Επιπλέον, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο γίνεται πιο εύκολη και ανώδυνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσουμε να συμπληρωθούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέσω των βεβαιώσεων που θα παραλάβουμε ηλεκτρονικά από τις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιήσουμε πάρα πολύ τη διαδικασία για όσους έχουν ως κύρια ποσά εισοδήματος μισθούς και συντάξεις.
Επίσης θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε και τους παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόρους που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, που είναι παρόμοιες οι βεβαιώσεις με αυτές των μισθών και των συντάξεων, ώστε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να την κάνουμε όσο πιο ομαλή γίνεται.
Βλέπουμε ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα στοιχεία συμφωνούν, συνεπώς ο πολύς κόσμος θα δει τη διαδικασία αυτή ως μια μεγάλη βελτίωση στο χρόνο συμπλήρωσης της δήλωσης. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη, θα κοιτάξουμε ποια διαδικασία, έστω για τον πρώτο χρόνο που εισάγουμε αυτή την καινοτομία, θα μπορέσει να μην οδηγήσει σε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις γι' αυτούς στους οποίους τα στοιχεία δεν συμφωνούν μεταξύ των επιχειρήσεων κι αυτών που έχουν οι ίδιοι.
Έχουμε βάλει νέους κωδικούς για την άμεση ανάρτηση των τόκων των καταθέσεων των τραπεζών, για τη συμπλήρωση των μερισμάτων των πλοιοκτητριών εταιριών, δηλαδή προετοιμαζόμαστε -όσο μπορούμε για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του βάρους.
Το τελευταίο πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε φέτος είναι να δώσουμε όλα τα στοιχεία ανάλυσης, ώστε να υπολογιστούν τα τεκμήρια αυτόματα από το σύστημα και να μη χρειάζεται ο φορολογούμενος να μπαίνει στην διαδικασία υπολογισμού των τεκμηρίων.
Παραδίδοντας τα στοιχεία που έχουμε για παράδειγμα για ένα σκάφος, το τεκμήριο να υπολογίζεται αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να πάει ο φορολογούμενος σε κάποιον ειδικό για να υπολογίσει σωστά το τεκμήριο.
Τα ποσά των τεκμηρίων θα εμφανίζονται στις δηλώσεις εφόσον είναι συμπληρωμένα, δηλαδή γνωστά όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με το αντικείμενο το οποίο δημιουργεί το τεκμήριο."
Πηγή: TAXHEAVEN