Η ακηδία των ιθυνόντων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο επαγγελματικός κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών που εκτός των άλλων χειμάζεται και από τις συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό, εργατικό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, βρίσκεται ακόμη μια φόρα αντιμέτωπος με την επιδερμική αντιμετώπιση σοβαρότατων θεμάτων από την πλευρά της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Να τονίσουμε ότι οι υπάλληλοι στα τμήματα μηχανοργάνωσης κ.λπ. του Ι.Κ.Α. είναι πάντα εξυπηρετικοί, απαντούν άμεσα σε τυχόν ερωτήματα που δέχονται και γενικώς δείχνουν ότι είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν αν τους χρειαστεί ο συναλλασσόμενος. Το πρόβλημα ως συνήθως δημιουργείται από την ηγεσία και όχι από τους υπαλλήλους οι οποίοι αποτελούν απλά εκτελεστικά όργανα. Στους ιθύνοντες απευθυνόμαστε που πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν ότι οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης δεν πρέπει να αποτελούν άγνωστες έννοιες γι΄αυτούς αλλά θα πρέπει να έχουν γίνει κτήμα τους. Ο τίτλος της ανάλυσής μας βρίσκει έρεισμα στην αδιαφορία, στην έλλειψη ενδιαφέροντος των ιθυνόντων για την έγκαιρη ενημέρωση, τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των επαγγελματιών καθώς και στην προχειρότητα με την οποία τίθενται νομικές διατάξεις που στην πράξη είναι τις περισσότερες φορές ανεφάρμοστες ή ανεδαφικές και δημιουργούν προβλήματα σε όσους ασχολούνται με θέματα που άπτονται της νομοθεσίας του Ιδρύματος.
Από την ψήφιση του ν. 4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 89/11-04-2012) και μετά, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών που επήλθαν δημιουργήθηκαν πολλά ζητήματα που έχρηζαν διευκρινίσεων από τη Διοίκηση του Ι.Κ.Α., έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όσων ασχολούνται με θέματα μισθοδοσίας προσωπικού.
Τα θέματα που προέκυψαν δεν ήταν λίγα, αλλά θα αναφερθούμε μόνο σε κάποια βασικά η αντιμετώπιση των οποίων από τους ιθύνοντες του Ιδρύματος, δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους λογιστές-φοροτεχνικούς αλλά και σε όσους ασχολούνται με τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Ας δούμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν περίτρανα την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες εργοδότες και επαγγελματίες. Δεν θα αναφερθούμε όπως αναφέραμε σε όλα όσα ανέκυψαν μέχρι στιγμής, παρά μόνο στο θέμα της κατάργησης των εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε. καθώς και στο θέμα της μηνιαίας υποβολής Α.Π.Δ. Υπάρχουν φυσικά και άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως αυτό της συνείσπραξης από 1.1.2013 και εφεξής του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ι.Κ.Α.-Ε.ΤΑ.Μ., της ασφάλισης των συγγενικών προσώπων κ.λπ., για τα οποία θα αναφερθούμε σε νέα ανάλυσή μας.
→ Κατάργηση εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε.
Θα ξεκινήσουμε με την υπόθεση «σήριαλ» της κατάργησης των εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε. που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η τροπολογία για την κατάργηση των ανωτέρω εισφορών μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την «πόρτα» μέσω νομοσχεδίων, όμως βγήκε από το «παράθυρο» όχι μια, αλλά δύο φορές. Η Διοίκηση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προτρέχοντας και προτού ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η επίμαχη τροπολογία, κοινοποίησε δελτίο τύπου με το κάτωθι περιεχόμενο:
«Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2012
Δελτίο Τύπου-Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ
Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, από 1/9/2012 βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν.4046/2012 (ΦΕΚ 28/τ.Α'/14-2-2012) καταργούνται οι Εργοδοτικές Εισφορές Υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα.
Συνεπώς, ασφαλιστικές εισφορές περιόδων ασφάλισης από 1/9/2012 και εφεξής θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 1,10%, όσον αφορά στην εργοδοτική εισφορά, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Επισημαίνεται ότι, οι εισφορές ασφαλισμένου υπέρ των ανωτέρω καταργηθέντων Οργανισμών εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά».
Εν συνεχεία, το Ίδρυμα προχώρησε στη διόρθωση των πακέτων κάλυψης του Ο.Π.Σ. με τα νέα δεδομένα και όσοι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούσαν τις σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δικτυακού τόπου του Ι.Κ.Α., διαπίστωναν ότι τα εν λόγω πακέτα κάλυψης είχαν ενημερωθεί με τα νέα ποσοστά εργοδοτικών εισφορών (μειωμένα κατά ποσοστό 1,10%). Μετά τα ανωτέρω οι εταιρείες λογισμικού προσάρμοσαν άμεσα τα προγράμματα μισθοδοσίας ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις υποβλήθηκαν από την πλειονότητα των λογιστών με μειωμένες εργοδοτικές εισφορές κατά ποσοστό 1,10%.
Όμως η κατάργηση του ποσοστού 1,10% των εργοδοτικών εισφορών δεν «ντύθηκε» νομοθετικά, αφού η σχετική τροπολογία δεν ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών αρχικά, ήταν η κάτωθι λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ι.Κ.Α. στις 18.10.2012.
«Δελτίο Τύπου-Καταβολή εισφορών υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ
Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, μετά την από 17-10-12 επιστολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, απεσύρθη από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν κατέστη νόμος του Κράτους, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των ως άνω Οργανισμών θα καταβληθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλ. εις ολόκληρον».
Την επόμενη ημέρα, στις 19 Οκτωβρίου 2012, κοινοποιήθηκε από το Ίδρυμα το ακόλουθο έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΘΕΜΑ: Καταβολή εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Σχετ.: Το υπ’αριθμ. 23649/2479/17-10-2012 έγγραφο του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Μετά από το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφορικά με τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ και επειδή η σχετική τροπολογία για την κατάργησή τους απεσύρθη από το Κοινοβούλιο, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των εν λόγω Οργανισμών θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Κατόπιν αυτού και επειδή, όπως συνάγεται, η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν.4046/2012 μετατίθεται χρονικά, ανακύπτει θέμα διαχείρισης των ΑΠΔ Γ’ Τριμήνου 2012 που έχουν ήδη υποβληθεί από τους υπόχρεους εργοδότες και εμφανίζουν μείωση κατά 1,10% των εργοδοτικών εισφορών, των ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων μηνός 9/2012 που εμφανίζουν μείωση κατά 1,376%, καθώς και των εισφορών του μηνός Σεπτεμβρίου 2012 που τυχόν έχουν καταβληθεί με αντίστοιχη μείωση.
Για τους λόγους αυτούς η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφάσισε:
1. Η διαχείριση και επεξεργασία των ΑΠΔ Γ’ Τριμήνου 2012 Κοινών Επιχειρήσεων, καθώς και οι ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων μηνός 9/2012 που έχουν ήδη υποβληθεί με μειωμένα ασφάλιστρα, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο από τις Υπηρεσίες του ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Οι διαφορές ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου 9ου /2012 που θα προκύψουν υπέρ των ανωτέρω Οργανισμών θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες (άνευ προσθέτων τελών) εάν καταβληθούν έως 30/11/2012. Η προθεσμία αυτή αφορά μόνο τις περιπτώσεις των εργοδοτών που έχουν μέχρι την έκδοση του παρόντος, υποβάλει ήδη τρέχουσες εισφορές μηνός Σεπτεμβρίου 2012 με μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Για τους λοιπούς υπόχρεους εργοδότες οι τρέχουσες εισφορές μηνός Σεπτεμβρίου 2012 θα καταβληθούν σύμφωνα με τα ανωτέρω εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δηλ. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Οκτωβρίου 2012.
3. Για τους ασφαλισμένους βάσει του Κεφ. Η’ φορ/τές (ξηράς – λιμένων), επειδή η εργοδοτική εισφορά εισπράττεται συγχρόνως με την αμοιβή και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα σε επτά (7) ημέρες το αργότερο από της 15ης και τελευταίας ημέρας του μήνα, η τυχόν διαφορά εργοδοτικών εισφορών που έχει προκύψει από την ανωτέρω μείωση θα αναζητηθεί με οδηγίες νεοτέρου εγγράφου μας».
Όλο αυτό το διάστημα όμως (μέχρι τις 19.10.2012 που κοινοποιήθηκε το ανωτέρω έγγραφο), οι επαγγελματίες του χώρου βρισκόταν μετέωροι και δεν γνώριζαν τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η πλειονότητα των συνάδελφων είχαν υπολογίσει τη μισθοδοσία του μηνός Σεπτεμβρίου 2012 με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και έστειλαν εν συνεχεία τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με τα νέα ποσοστά. Υπήρχαν βέβαια και συνάδελφοι που περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή μήπως αλλάξει κάτι. Όλη αυτή η αβέβαιη κατάσταση, η απόσυρση της τροπολογίας και η παραπληροφόρηση για το θέμα αυτό – αφού δεν υπήρχε για ένα μήνα σχεδόν επίσημη ανακοίνωση από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. – δημιούργησε τεράστια προβλήματα, επιφόρτισε με επιπλέον άγχος τους ήδη επιβαρυμένους επαγγελματίες του χώρου και τους προσέθεσε κι άλλες εργατοώρες για να υπολογίσουν εκ νέου τη μισθοδοσία του μηνός Σεπτεμβρίου 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργοδότες ενημερώθηκαν για το ακριβές ποσό των ασφαλιστικών εισφορών του Σεπτεμβρίου ουκ ολίγες φορές, αφού οι λογιστές και οι υπεύθυνοι προσωπικού και μισθοδοσίας κάθε φορά έπρεπε να ακολουθήσουν τα κελεύσματα των ιθυνόντων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για το ακριβές ποσό (με μειωμένα ποσοστά ή χωρίς).
Η όλη κατάσταση και η αντιμετώπιση από πλευράς της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. παρέπεμπε σε άλλες εποχές και συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα και στο μαντείο των Δελφών. Νοιώσαμε όλοι όπως οι αρχαίοι Έλληνες που έσπευδαν να πάρουν τον περίφημο χρησμό της Πυθίας ο οποίος ανέφερε «ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω», η αμφισημία του οποίου έγκειται στη θέση του κόμματος (πριν ή μετά του «ου»).
Σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεών του αντέδρασε με επιστολές διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη αυτή στάση του Ιδρύματος απέναντι στους εργοδότες αλλά και στους λογιστές-φοροτεχνικούς. Μάλιστα, ένας εκ των συλλόγων (σ.σ. ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών) προχώρησε ακόμη παραπέρα και απέστειλε εξώδικο προς το Ι.Κ.Α. ζητώντας την ικανοποίηση των νομίμων και ευλόγων αξιώσεών του, που πηγάζουν από την παραπάνω υπαίτια και επιζήμια σε βάρος του (και κατ’ επέκταση σε όλους τους συναδέλφους) συμπεριφορά του Ιδρύματος.
Όμως το «σήριαλ» δεν τελείωσε εδώ μιας και στο νέο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται εκ νέου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή τη φορά από 1ης Νοεμβρίου 2012. Δείτε αναλυτικά:
«IX) Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1
1. Η προβλεπόμενη από τη διάταξη της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 2963/54 (Α΄, 195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εισφορά 0,75% επί των ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη, καταργείται από 1 Νοεμβρίου 2012.
2. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 678/1977 (Α΄,246) και του εδαφίου Γ του άρθρου 7 του ν.3144/2003 (Α΄,111) εισφορά 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη, καταργείται από 1 Νοεμβρίου 2012.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να καθοριστεί και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού».
Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τη νέα τροπολογία ούτε την ημερομηνία εφαρμογής της, ούτε να εικάσουμε περί της ψήφισής της ή όχι από το Κοινοβούλιο, διότι δεν διαθέτουμε μαντικές ικανότητες, γεγονός που μας στενοχωρεί αφάνταστα. Βλέπετε, στο Ελληνικό «κράτος», προκειμένου να επιβιώσεις, να ασκήσεις με συνέπεια το επάγγελμά σου ή να οργανώσεις τα οικονομικά της επιχείρησής σου, πρέπει να διαθέτεις τις ικανότητες του μάντη Κάλχα που σύμφωνα με τον Όμηρο γνώριζε όσο κανείς άλλος τα τωρινά, τα μελλούμενα και τα περασμένα.
→ Προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4075/2012 είχαν προβλεφθεί τα ακόλουθα:
1. Η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται από τους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων ή κλάδων και λογαριασμών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2972/2001 (Α'
291) υποβάλλεται μέσω διαδικτύου από την 1η ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης ως ακολούθως:
α) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 1, την 21η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
β) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 2, τη 19η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
γ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 3, τη 17η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
δ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 4, τη 15η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ε) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 5, τη 13η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
στ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 6, την 11η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ζ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 7, την 9η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
η) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 8, την 7η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
θ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 9, την 5η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ι) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50, την 3η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ια) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00, την προτελευταία ημέρα από το τέλος του μήνα.
ιβ) Για το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα απασχόλησης, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.
2. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης στο δικτυακό τόπο (web-site) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για μισθολογικές περιόδους από 1.7.2012 και εφεξής».
Το Ίδρυμα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου μέτρου, κοινοποίησε στις 15.6.20912 το κατωτέρω έγγραφο με το οποίο έδινε διευκρινίσεις για το θέμα της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αλλά και υποβολής Α.Π.Δ.. Το έγγραφο αυτό έχει ως ακολούθως:
Αριθμ. Πρωτ. Γ99/1/118/15.6.2012
ΘΕΜΑ: «Υποβολή Α.Π.Δ. – Προθεσμία καταβολής εισφορών»
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 Ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ.Α΄/2012) οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση φορέων ή κλάδων, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούνται από 1/7/2012 να υποβάλλουν Α.Π.Δ. κάθε μήνα
Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει βάσει του άρθρου 20 του ιδίου νόμου, να καταβάλλονται μέχρι την πέμπτη (5η ) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα απασχόλησης.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την τροποποίηση – προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων μισθοδοσίας, την πληρέστερη ενημέρωση και διευκόλυνσή τους, κρίνει αναγκαίο η ισχύς των εν λόγω διατάξεων να έχουν εφαρμογή από τον 10/2012 (μισθολογική περίοδος Οκτωβρίου 2012).
Κατόπιν των προαναφερομένων, αφενός η υποβολή της Α.Π.Δ. Γ΄ τριμήνου 2012 εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων και αφετέρου οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού καθεστώτος».
Με βάση το άρθρο 14 του ν. 4075/2012 σε συνδυασμό και με το ανωτέρω έγγραφο του Ι.Κ.Α., από το μήνα 10/2012 και μετά, οι Α.Π.Δ. υποβάλλονται μηνιαίως πλέον (και όχι τριμηνιαίως) και μάλιστα η προθεσμία υποβολής για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 1, ορίζεται η 21η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας.
Και για αυτό το σοβαρότατο θέμα, η Διοίκηση του Ιδρύματος τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι σήμερα και δημιουργεί ακόμη μια φορά αναστάτωση, εκνευρισμό και προβληματισμό στους ενδιαφερόμενους. Τελικά τι θα γίνει; Θα υποβάλλουμε τις Α.Π.Δ. με το νέο καθεστώς; Θα μετατεθεί το μέτρο για το νέο έτος; Ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει. Μέχρι και τη στιγμή που συντάχθηκε το παρόν άρθρο το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ έχει τις καταληκτικές ημερομηνίες της τριμηνιαίας υποβολής Α.Π.Δ. και δεν δέχεται να υποβληθεί εκ μέρους των εργοδοτών μηνιαία Α.Π.Δ.. Για άλλη μια φορά είμαστε έρμαια των υπευθύνων.
Ευελπιστούμε να κατανοήσουν εγκαίρως οι διοικούντες ότι έχουν υποχρέωση να αποτελούν υποδείγματα ανιδιοτελούς δράσεως και ευγενούς προσηλώσεως στο καθήκον που τους ανατέθηκε και να μην ξεχνούν ότι βάσει της παρ. 1 του άρθρου 103 του Συντάγματος «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους και υπηρετούν το λαό· οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα». Η γραφίδα μας θέλει να θίξει και να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά σε θεσμούς και νοοτροπίες που επιτέλους πρέπει να εκλείψουν αν θέλουμε να πάμε μπροστά.
Πηγή: TAXHEAVEN