Έρχονται φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων
Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση καταθέσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει κεφάλαια που έφυγαν εκτός Ελλάδας μετά το 2009. Τα κίνητρα για προσέλκυση καταθέσεων αποτελούν διαρκές αίτημα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το κενό ρευστότητας τους, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των καταθέσεων που διαθέτουν και των δανείων που έχουν χορηγήσει.
Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 163,2 δισ. ευρώ περίπου, ενώ τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχονται σε 214,35 δισ. ευρώ, δηλαδή το κενό ρευστότητας είναι 51,1 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το 2013 το κενό ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν στα 54,7 δισ. ευρώ και το 2012 στα 66,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως σήμερα οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν το κενό ρευστότητας που δημιουργείται από τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Περιγράφοντας την οικονομική πολιτική έως τα τέλη του έτους, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων πως θα αναληφθούν “μεγάλες πρωτοβουλίες στην προσέλκυση καταθέσεων”, ώστε “με άνεση πια, να πηγαίνει ο καθένας, από εδώ ή από το εξωτερικό, τα χρήματα στις τράπεζες”, προκειμένου “να έχουν οι τράπεζες περισσότερα χρήματα να δίνουν στον κόσμο”.
Η πρωθυπουργική αναφορά σχετίζεται άμεσα με δράσεις που έχουν προταθεί από τις διοικήσεις των μεγάλων εμπορικών τραπεζών στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι οποίες σχετίζονται με την υιοθέτηση γενναίων φορολογικών κινήτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετώνται τα εξής σενάρια:
1) Να δοθούν ελκυστικά κίνητρα φορολογικής αμνηστίας. Όσοι καταθέτες εξωτερικού έχουν δηλώσει τους τόκους καταθέσεων εξωτερικού θα μπορούν για μια τριετία να επαναπατρίζουν κεφάλαια χωρίς να φορολογούνται.
2) Καταθέτες εξωτερικού που δεν έχουν δηλώσει τους τόκους καταθέσεων, αλλά από τα στοιχεία της εφορίας προκύπτει ότι τα εισοδήματα τους δικαιολογούν το ύψος των αποταμιεύσεων τους, θα μπορούν να επαναπατρίζουν καταθέσεις καταβάλλοντας φόρο 5%-10%.
3) Καταθέσεις που θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ δεν θα φορολογούνται.
Ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή καταθέσεων 20 δισ. ευρώ από το σύνολο των 60 δισ. ευρώ των ελληνικών καταθέσεων που έφυγαν προς τις ξένες τράπεζες την τελευταία πενταετία.
Πηγή: NEWS.GR