Άμεση μείωση φορολογίας εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος
Σε μείωση φόρων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στα τέλη του 2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεπεραστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αν και κάποιοι περίμεναν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημέρωνε το Eurogroup για τους ελληνικούς σχεδιασμούς που συνδέονται με μείωση της φορολογίας, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς η σχετική συμφωνία αφορά την κυβέρνηση και την τρόικα και τελεί υπό συγκεκριμένες αιρέσεις.
Το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει μείωση των φορολογικών βαρών εάν και εφόσον η Ελλάδα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014.
Καθώς τα προσωρινά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2014 θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Οκτωβρίου, οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση κάποιων φόρων θα ληφθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε πως με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελα θα ανακοινώσουν το φθινόπωρο σειρά φοροελαφρύνσεων για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να ξέρει ο λαός πότε θα υποχωρήσουν φορολογικοί συντελεστές μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».
Ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο εξάμηνο έχει προανήγγειλε μείωση της φορολογίας το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος για δεύτερη φορά.
Παράλληλα, ο οδικός αναπτυξιακός χάρτης της Ελλάδας που έχει εγκρίνει το Eurogroup ήδη από την 1η Απριλίου προβλέπει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονες παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερότερο και ελκυστικότερο περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης ο οποίος και διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα, έχει σημειώσει επανειλημμένα πως η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με απώτατη στόχευση το 15%, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης.
Σήμερα ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται με συντελεστή 26% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, ενώ στα μερίσματα ή κέρδη που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%.
Η συνολική δε φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της διανομής των κερδών ανέρχεται στο 33,4%.
Τρόικα και κυβέρνηση φέρονται να συμφωνούν πως η επιβάρυνση αυτή θα μπορούσε να μειωθεί κοντά στο 30%, ωστόσο αυτό προϋποθέτει πως δεν θα απειληθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση.
Σημειώνεται πως φέτος η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων 3,891 δισ. ευρώ ποσό κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Πηγή: IN.GR