"Ψήνεται" ουσιαστική κατάργηση του ΚΒΣ
Την ουσιαστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα προς την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το πρώτο τμήμα της επερχόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει την κατάργηση του ΚΒΣ και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες στο υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης είχε συνταχθεί ένα σχέδιο νομοθετήματος το οποίο αντικαθιστούσε το σημερινό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με έναν Κανονισμό Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ). Με τον ΚΑΣ καταργούνταν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο σημερινός ΚΒΣ και θεσπιζόταν μια περισσότερο απλοποιημένη διαδικασία για την καταγραφή των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετήματος δεν ικανοποιεί την επιδίωξη της υγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του ΚΒΣ καθώς εοπί της ουσίας τον αντικαθιστά και τον μετονομάζει σε ΚΑΣ. Επιδίωξη του ΥΠΟΙΚ είναι να καταργηθεί ουσιαστικά ο ΚΒΣ και να απλοποιηθεί η καταγραφή των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις που υποβάλλονται στην ηγεσία του υπουργείου από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες προβλέπουν:
– την κατάργηση όλων των πρόσθετων βιβλίων που υποχρεώνονται να τηρούν μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες (π.χ. βιβλίο ασθενών οι γιατροί, βιβλίο οχημάτων τα συνεργεία επισκευής ΙΧ, βιβλία αποθηκών κλπ).
– αυστηροποίηση των φορολογικών ποινών για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων.
– γενίκευση της ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων και δελτίων αποστολής. Η έκδοση θα γίνεται με άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
– η σημαντική μείωση του ορίου αξίας συναλλαγών πάνω από την οποία θα είναι υποχρεωτική η διενέργειά τους μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το σχετικό όριο είναι 1.500 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
– η κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
– τήρηση βιβλίων απευθείας μέσω του taxisnet.
– γενίκευση της χρήσης του ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές της επιχείρησης.
Με βάση τις παραπάνω εισηγήσεις ετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων η οποία μάλιστα αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Πηγή: CAPITAL.GR