Aπό τη μετατροπή σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ο ατομικός επιχειρηματίας μπορεί να ευνοηθεί καταρχάς από τον ευνοϊκότερο φορολογικό συντελεστή των συγκεκριμένων εταιρειών (20%) σε σύγκριση πάντα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, ο πρώην ατομικός επιχειρηματίας και νυν εταίρος ευνοείται και από τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος της εταιρείας σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.
Δεν οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην περίπτωση που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα εταιρικά μερίδια από Ο.Ε. η Ε.Ε. ακόμα και όταν οι εταιρείες αυτές έχουν ακίνητη περιουσία. (ΣτΕ 1975/64).
Οταν μεταβιβάζεται εταιρικό μερίδιο από τον γονέα στα τέκνα ή τη σύζυγο λόγω συνταξιοδότησης τότε η μεταβίβαση αυτή δεν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας 20%. (ΠΟΛ. 1112/2002).
Οταν αποχωρεί εταίρος από Ο.Ε. ή Ε.Ε. και παίρνει τη μερίδα του σε ακίνητα (χωρίς λύση της εταιρείας) και εφόσον η μεταβίβαση αυτή υπόκειται σε ΦΜΑ τότε ο προαναφερθείς φόρος υπολογίζεται μειωμένος στο 1/4. (Ν.1587/1950 άρθρο 4).
Εκτός των προαναφερθέντων, γενικής φύσης, πλεονεκτημάτων που μας παρέχει η μεταβολή της εταιρικής μορφής υπάρχουν και τα φορολογικά ευεργετήματα που μπορεί να αποκομίσει ο επιχειρηματίας από τη μετατροπή της επιχείρησής του σύμφωνα με την εφαρμογή των κατάλληλων νομικών διατάξεων και με την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων.
Ξεκινώντας με τις σχετικές διατάξεις που ορίζει ο Ν.2190/1920 Περί Ανωνύμων Εταιρειών αλλά και τις διατάξεις του Ν. 3190/1955 Περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, το βασικό πλεονέκτημα που παρέχεται είναι το μικρό μετοχικό και εταιρικό κεφάλαιο που απαιτείται έναντι των διατάξεων του Ν.1297/1972 και Ν.2166/1993.
Πιο συγκεκριμένα, για μια Α.Ε. απαιτείται ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, ενώ για μια ΕΠΕ, εταιρικό κεφάλαιο 4.500 ευρώ. Οι διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων δεν παρέχουν φοροαπαλλαγή της υπεραξίας που προκύπτει κατά τη μετατροπή, το ύψος όμως του ελάχιστου κεφαλαίου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επιλογή τους ιδίως για μια μικρού μεγέθους εταιρεία.
Επίσης, από τη διατύπωση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 67 του Ν.2190/20 προκύπτει ότι, η μετατροπή Ο.Ε. ή Ε.Ε. σε Α.Ε. αντιμετωπίζεται όπως και η μετατροπή ΕΠΕ σε Α.Ε. Δηλαδή, η μετατρεπόμενη Ο.Ε. ή Ε.Ε. συνεχίζεται υπό τον τύπο της Α.Ε. και οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται χωρίς να επέρχεται διακοπή τους.
Πηγή: KATHIMERINI