Προ των πυλών το νομοσχέδιο για ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας
ΣE τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προκύπτει ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του υπουργείου με το Yπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Oπως έχει ανακοινωθεί, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα και σε ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας.
Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (mixed use resorts) αποτελούν οργανωμένα συγκροτήματα τουρισμού που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες σε συνδυασμό με πληθώρα ειδικών μορφών τουρισμού, όπως γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.α. και ενισχύουν τη διάρκεια και την αποδοτικότητα του τουριστικού προϊόντος. Αιχμή της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ο προσδιορισμός του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία. Σημειώνεται ότι η τελευταία προσπάθεια θεσμοθέτησης της τουριστικής κατοικίας με νόμο του 2004 επί θητείας Σουφλιά, που προέβλεπε την έγκριση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη, στάθηκε αδύνατη.
Ο καθορισμός του πλαισίου για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, προσελκύοντας επενδυτές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΤΕ, περισσότεροι από ένα εκατ. Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας. Oπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά σε ημερίδα του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, το 7% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο 9μηνο του 2010 αντιστοιχούν σε 443.000, δυνητικά οι αγορές ακινήτων που θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα μας αντιστοιχούν σε 31.000.
Ξεχωριστή αναφορά στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα γίνεται στην ανάπτυξη γηπέδων γκολφ. Στην ημερίδα του Ελληνορωσικού Eπιμελητηρίου επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή προβλέπεται να επενδυθούν 3,5 δισ ευρώ τόσο από ξένα όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 17 έργα στο στάδιο του σχεδιασμού ή της αρχικής κατασκευής και της λήψης των περαιτέρω εγκρίσεων. Eντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων γκολφ στην Ελλάδα εξέφρασαν και Αμερικανοί επιχειρηματίες, σε επαφές που είχε ο υφυπουργός Tουρισμού Γ. Νικητιάδης πρόσφατα.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις έξι γήπεδα γκολφ, σε αντίθεση με την Iσπανία όπου λειτουργούν σήμερα 278 γήπεδα γκολφ, τα οποία επισκέπτονται 235.620 παίκτες, την Iταλία όπου λειτουργούν 225 γήπεδα με 67.100 μέλη, ενώ στην Πορτογαλία υπάρχουν 63 γήπεδα με 13.000 παίκτες. Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Swiss Golf Invest AG Γιόχαν Mπάχμαν, «η Ελλάδα θα είναι η σημαντικότερη τουριστική αγορά γκολφ της Mεσογείου τα προσεχή 10 χρόνια».
Τέλος, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels), που θα προσδιοριστούν περαιτέρω στο νομοσχέδιο, αν και άγνωστα ως όρος στην Ελλάδα, είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Η ουσιαστική διαφορά με τα απλά ξενοδοχεία είναι ότι στα condo hotels κάθε μονάδα πουλιέται ξεχωριστά. Επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα παραχωρούν στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πηγή: EXPRESS.GR