Πιστωτικά τιμολόγια βάσει πωλήσεων
ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ
PARTNER ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΩΝ «ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΑΡΙΑΝΟΥ Α.Ε.»
Email: ele@psarianos.com.gr
Site: www.psarianos.com.gr
Στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών και ως κίνητρο για την προώθηση των πωλήσεων, οι εταιρίες συχνά χορηγούν εκπτώσεις στους πελάτες τους, ανάλογες με τις συνολικές τους αγορές. Η εν λόγω πρακτική έχει εφαρμογή κυρίως σε χονδρικές πωλήσεις, όπου ο αγοραστής προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, ανά τακτά διαστήματα, εντός τους έτους.
Η έκπτωση ανά κλιμάκιο τζίρου μπορεί να γίνεται μια φορά το έτος ή ανά διαστήματα και συνάδει με το ύψους των αγορών που πραγματοποιεί ο κάθε πελάτης. Από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, η έκπτωση αυτή μειώνει τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης εντός της οποίας έγιναν οι σχετικές πωλήσεις.
Αναφορικά με το Φ.Π.Α., σύμφωνα με την παρ.5, του άρθρου 19, του Ν.2859/2000, «Στη φορολογητέα αξία δεν περιλαμβάνονται: α) Οι χορηγούμενες στον αγοραστή ή το λήπτη εκπτώσεις, εφόσον αποδεικνύονται από στοιχεία, τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν. Ειδικότερα, προκειμένου για εκπτώσεις που χορηγούνται λόγω κύκλου εργασιών, λαμβάνονται υπόψη, εφόσον τα παρεχόμενα ποσοστά εκπτώσεων γνωστοποιούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του πωλητή ή του παρέχοντος τις υπηρεσίες, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους».
Όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ.1087/19.4.2011, « … στην … εγκύκλιο (ΠΟΛ.1212/22.7.1996) διευκρινίστηκε ότι οι εκπτώσεις λόγω κύκλου εργασιών λαμβάνονται υπόψη και μειώνουν τη φορολογητέα αξία, εφόσον τα παρεχόμενα ποσοστά εκπτώσεων γνωστοποιούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του πωλητή ή του παρέχοντος τις υπηρεσίες, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους και εφόσον το χορηγούμενο ποσοστό έκπτωσης δεν υπερβαίνει, στις ακραίες περιπτώσεις, το ποσοστό μικτού κέρδους, που πραγματοποιεί επί του κόστους ο προμηθευτής των αγαθών ή ο παρέχων την υπηρεσία που χορηγεί την έκπτωση».
Επίσης, όπως ορίζεται στην ΠΟΛ.1212/22.7.1996, «… η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόζεται αποκλειστικά στο ΦΠΑ και όχι στη φορολογία εισοδήματος, η οποία και δεν επηρεάζεται από τις συγκεκριμένες διατάξεις».
Για το Φ.Π.Α., ως μέγιστος χρόνος πραγματοποίησης της έκπτωσης λόγω τζίρου για κάθε έτος, θεωρείται το τέλος της χρήσης. Συνεπώς, εάν η χρήση λήγει στις 31/12/ΧΧ, η γνωστοποίηση θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 31/08/ΧΧ, προκειμένου η επιχείρηση να λάβει τα οφέλη των προαναφερόμενων διατάξεων περί Φ.Π.Α. .
Βάσει των Ε.Λ.Π. (Ν.4308/2014) και την παρ. 11.2.10, της ΠΟΛ.1003/31.12.2014, «Για το πιστωτικό τιμολόγιο, … δεν ορίζεται ρητά από τις παρούσες διατάξεις χρόνος έκδοσης αυτού. Ωστόσο, ισχύουν κατ’ αναλογία τα αναφερόμενα στο χρόνο έκδοσης του τιμολογίου και ειδικότερα: α) επί παροχής εκπτώσεων εκ των υστέρων, για πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, το (πιστωτικό) τιμολόγιο εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα, από το χρόνο που γεννάται η υποχρέωση χορήγησης της έκπτωσης».
Συνεπώς, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου λόγω έκπτωσης τζίρου για τη χρήση 2015, κατά τη διάρκεια του 2016, εφόσον τότε γεννήθηκε η υποχρέωση διενέργειας της έκπτωσης, όμως εάν δεν έχει γίνει εμπρόθεσμα η γνωστοποίηση των εκπτώσεων τζίρου στη Δ.Ο.Υ. (τέσσερις μήνες πριν τη λήξη του έτους), χάνεται η μείωση της φορολογητέας αξίας από πλευράς Φ.Π.Α. .
Τέλος, στην ΠΟΛ.1212/22.7.1996, διευκρινίζεται ότι «Η δήλωση γνωστοποίησης θα υποβάλλεται μία φορά και θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι αυτή να αντικατασταθεί δια της υποβολής νεώτερης, αρχικής, τροποποιητικής ή συμπληρωματικής». Επομένως, ακόμη και αν τα ποσοστά έκπτωσης μεταβλήθηκαν αλλά παραλήφθηκε η εκ νέου γνωστοποίησή τους, εφόσον έχει προηγηθεί γνωστοποίηση, συνεχίζει για το Φ.Π.Α. να αναγνωρίζεται μόνο η έκπτωση που αναλογεί σε εκείνα τα ποσοστά.
Πηγή: TAXHEAVEN