Ηλεκτρονικά τιμολόγια στις συναλλαγές του Δημοσίου.
Wednesday August 03, 2011 04:00 PM
Εξοικονόμηση κόστους που μπορεί να φθάσει στο 1 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις .
Υποχρεωτική θα είναι από τις αρχές του 2012 η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων.
Αυτό ανακοίνωσαν πριν από λίγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του μέτρου θα είναι σημαντικά με τον κ. Χρυσοχοϊδη να κάνει για λόγο για εξοικονόμηση κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε το κόστος ενός «κλασικού» τιμολογίου σε χαρτί κινείται μεταξύ 7 και 15 ευρώ, ενώ εκείνο ενός ηλεκτρονικού μεταξύ 0,60 και 4 ευρώ.
Σημειωτέον πως ο αριθμός των ετησίως εκδιδόμενων τιμολογίων αξίας άνω των 300 ευρώ στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 100 εκατ., ενώ αν αν υπολογισθούν και εκείνα που είναι κάτω από 300 ευρώ, τότε ο συνολικός κινείται μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία του πρότυπου ηλεκτρονικού τιμολογίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή σε φορείς του Δημοσίου.
Ο στόχος είναι στο πρώτο δίμηνο του 2012 όλες οι συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση να γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, καταργώντας πλήρως τα χάρτινα.
Στα πλάνα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επιδότηση –υπό τη μορφή επιχειρηματικών κουπονιών- προκειμένου οι επιχειρήσεις που ανταλλάσσουν τιμολόγια με το Δημόσιο να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους.
Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται ότι είναι μικρό, δεδομένου ότι απαιτείται μία μικρή παραμετροποίηση των υπαρχόντων εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Πηγή: TAXHEAVEN