Αποτυχία ‘το πληρώνω ΦΠΑ μόνο αν τον εισπράττω’;
Απογοητευτικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την αποδοχή του νέου συστήματος «πληρώνω ΦΠΑ μόνο εφόσον τον έχω εισπράξει». Χθες, πρώτη ημέρα έναρξης της ηλεκτρονικής εφαρμογής ένταξης στο νέο σύστημα, υπέβαλαν τη σχετική δήλωση λιγότερες από 150 επιχειρήσεις ενώ το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 600.000. Μάλιστα, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων θεωρείται μικρός με δεδομένο και το ότι η σχετική προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ένταξης στο σύστημα λήγει στις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή σε δέκα ημέρες. Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός ένταξης στο σύστημα τότε υπολογίζεται ότι δεν θα ενταχθούν σε αυτό περισσότερες από 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έμπειροι φοροτεχνικοί εξηγούν στο capital.gr τους λόγους για τους οποίους οι πιθανότητες να μείνει στα αζήτητα το νέο σύστημα είναι μεγαλύτερες από αυτές του να αγκαλιαστεί από την αγορά. Σημαντικός λόγος τον οποίο αναφέρουν είναι το πρόσθετο διοικητικό κόστος που θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Απαιτείται η τήρηση ενός πρόσθετου βιβλίου πληρωμών και εισπράξεων, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι εισπράξεις που πραγματοποιούν από τους πελάτες τους, για συναλλαγές που εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς, καθώς και όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούν προς τους προμηθευτές του. Επίσης θα πρέπει κάθε τρίμηνο με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών να καταχωρούν και αναλυτικά τα στοιχεία εισπράξεων και πληρωμών τους. Πρόκειται για πρόσθετες γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίες συνεπάγονται χρόνο αλλά και χρήμα για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν το νέο καθεστώς.
Η πρόβλεψη, ωστόσο, που ουσιαστικά ναρκοθετεί τη νέα διαδικασία είναι η δημιουργία γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στον νέο σύστημα! Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα αλλά πραγματοποιούν συναλλαγές με επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό, θα πρέπει να τηρούν ειδικό αρχείο πληρωμών και εισπράξεων για τις συναλλαγές τους με αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να οδηγήσει στο περιθώριο μια επιχείρηση που θα επιλέξει να ενταχθεί στο σύστημα διότι οι πελάτες ή οι προμηθευτές της υπάρχει ο κίνδυνος να αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μαζί της μόνο και μόνο για την μην αρχίσουν να τηρούν πρόσθετα βιβλία και να υποβάλλουν πρόσθετα στοιχεία ανά τρίμηνο στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το νέο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ είναι προαιρετικό και δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 500.000 ευρώ να καταβάλλουν ΦΠΑ μόνο εφόσον τον έχουν εισπράξει και αντίστοιχα να τον εκπίπτουν μόνο εφόσον τον έχουν εξοφλήσει στους προμηθευτές τους. Για την ένταξη στο σύστημα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο taxisnet. Ειδικά για φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 20 Οκτωβρίου.
Πηγή: CAPITAL.GR