Απαλλαγή από ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα -χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας- έως 10.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 420.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ να επιλέξουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, οι υποκείμενοι στη ρύθμιση διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής ως προς το δικαίωμα της υπαγωγής τους στο κανονικό καθεστώς απόδοσης φόρου. Αν επιλέξουν την απαλλαγή, εφόσον τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν σε μία διαχειριστική περίοδο το όριο των 10.000 ευρώ, από την επόμενη διαχειριστική περίοδο εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς απόδοσης φόρου.
Ακαθάριστα έσοδα είναι όλα τα έσοδα τα οποία λαμβάνονται υπόψη στη φορολογία εισοδήματος.
Με τη νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:
– Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
– Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
– Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»
«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».
«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «η σημαντική σύσταση-πρόταση περιλαμβάνεται σε μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Πηγή: IN.GR