”Έκλεισαν” οι αυξήσεις στο ΦΠΑ – Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνονται
Αναπροσαρμογές στην πρόταση της για το ΦΠΑ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή αποδεκτή φόρμουλα με τους πιστωτές σε ένα μέτρο που επηρεάζει όλους τους Έλληνες καταναλωτές.
Οι αναπροσαρμογές αυτές όμως, σε καμία περίπτωση, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ όπως ζητούν οι δανειστές ή να υπερβαίνουν σημαντικά το εκτιμώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα της ελληνικής πρότασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης γίνονται δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών. Σε αντίθεση με ότι προβλέπονταν στην αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, εξετάζεται τώρα να μην μεταβληθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους κατοίκους στις περιοχές αυτές αλλά και για τον τουρισμό.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει οριακές μεταβολές στο ύψος των συντελεστών που έχει προτείνει με τον συντελεστή 23% να παραμένει, πάντως, αμετάβλητος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπεβλήθη προς τους θεσμούς προβλέπει τρεις συντελεστές: 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, 11% για εφημερίδες, και περιοδικά, φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος-νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε αύξηση εσόδων περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με τις οριακές αναπροσαρμογές στους συντελεστές αναμένεται να υπάρξουν και μεταβολές στις κατηγορίες των προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπαχθούν σε αυτούς σε σχέση με την αρχική πρόταση.
Σε καμία περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύεται, δεν θα δεχθεί την υπαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή 23% ( από 13% σήμερα ) που ζητούν στην πρότασή τους οι δανειστές. Κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και απορρίπτεται. Η πρόταση της κυβέρνηση εντάσσει το κόστος του ρεύματος στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Πηγή: E-FOROLOGIA