Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υλοποιεί τη δράση του Εργαστηρίου πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό στρατηγικής πληροφόρησης, όπως εντοπίζεται σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Αυτό αφορά στην έγκαιρη αναγνώριση τάσεων, εξελίξεων και μεταβολών που επιδρούν στο ευρύτερο επιχειρηματικό, θεσμικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται και εξελίσσονται μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες.
Βασικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η εκπόνηση Οδικών Χαρτών για την προσαρμογή των επαγγελμάτων στις επικείμενες μεταβολές. Οι Οδικοί Χάρτες αναμένεται να επικαιροποιούνται τακτικά, ώστε να αποτελέσουν διαρκείς οδηγούς δράσης για την αποτελεσματική ανταπόκριση, τόσο των εμπλεκόμενων φορέων πολιτικής και εκπροσώπησης όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις επερχόμενες αλλαγές, ενισχύοντας τρόπο τινά τη προσαρμοστική ικανότητά τους.
Ο παρών Οδικός Χάρτης αφορά στο επάγγελμα του «Αργυροχρυσοχόου» και συνοψίζει τα σημαντικότερα ευρήματα, όπως προέκυψαν από τη διαδικασία διερεύνησης των προοπτικών του επαγγέλματος.
O «Αργυροχρυσοχόος» ασχολείται με τον σχεδιασμό, κατασκευή, προσαρμογή, επιδιόρθωση ή εκτίμηση τεχνουργημάτων από πολύτιμα μέταλλα. Το επάγγελμα του αργυροχρυσοχόου είναι πολύπλευρο και χαρακτηρίζεται από αντίρροπες τάσεις. Από τη μία πλευρά είναι δυναμικό, ως δημιουργικό επάγγελμα με έντονη εξάρτησή από την άνοδο του τουρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν αδυναμίες, όπως το έλλειμμα στην περιγραφή του επαγγέλματος και ανώτερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς επίσης και η αδυναμία συγκρότησης κοινού branding ελληνικού κοσμήματος. Η ζήτηση των προϊόντων αυξάνεται διεθνώς, λόγω ενός γενικότερου κλίματος στροφής στην ποιότητα και την αυθεντικότητα. Ωστόσο, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά έντονος με αποτέλεσμα ο αργυροχρυσοχόος στην Ελλάδα να επιβάλλεται να προσαρμοστεί.