Το διάσημο κτίριο Bletchley Park ήταν το σπίτι των “codebreakers” του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι, το 1941, βοήθησαν να “σπάσει” ο κώδικας της μηχανής Enigma, που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία. Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον Άγγλο μαθηματικό, επιστήμονα και κρυπτογράφο, Alan Turing, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα σχετικά με τη γερμανική στρατιωτική στρατηγική. Ο Turing θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Bletchley Park με τον έντονο αυτό συμβολισμό επέλεξε η βρετανική κυβέρνηση για να φιλοξενήσει την πρώτη, παγκοσμίως, σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στην τεχνητή νοημοσύνη. Η διεθνής σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Bletchley Park την 1 και 2 Νοεμβρίου 2023 και θα εξετάσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και πώς μπορούν να μετριαστούν μέσω συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος είναι η σύνοδος να συγκεντρώσει εκτός από τους εκπροσώπους των κρατών και εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξελιχθεί το event σε εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης επί των μέτρων, που απαιτούνται για τον μετριασμό των κινδύνων του ΑΙ.
Διεθνής συντονισμός
“Για να απολαύσουμε πλήρως τις εξαιρετικές ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να χειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, ώστε να αναπτυχθεί με ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Με τη συνδυασμένη δύναμη των διεθνών μας εταίρων, της ακμάζουσας βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης και της έμπειρης ακαδημαϊκής κοινότητας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ταχεία διεθνή δράση που χρειαζόμαστε για την ασφαλή και υπεύθυνη ανάπτυξη του ΑΙ σε όλο τον κόσμο”, σχολίασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Rishi Sunak, αναφερόμενος στη Σύνοδο.
Οφέλη και κίνδυνοι
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να αυτοματοποιήσει χειροκίνητες εντατικές διαδικασίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα συστήματα ΑΙ ενέχουν και σημαντικούς κινδύνους.
“Καμία χώρα δεν θα μείνει ανέγγιχτη από την τεχνητή νοημοσύνη και καμία χώρα μόνη της δεν θα λύσει τις προκλήσεις, που θέτει αυτή η τεχνολογία. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, πρέπει να έχουμε μια διεθνή προσέγγιση”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, James Cleverly.
Επί του παρόντος, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια κράτη, ποιες εταιρείες και ερευνητές θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και αν οι αμερικανικού κολοσσοί, όπως οι Microsoft, η Google και η Meta, που ηγούνται της κούρσας για την τεχνητή νοημοσύνη, θα δώσουν το παρόν.
“Θέλουμε η σύνοδος κορυφής να καταλήξει στο να συμφωνήσουν κορυφαία έθνη και ειδικοί σε μια κοινή προσέγγιση για την ασφαλή χρήση του”, σχολίασε η Γραμματέας Τεχνολογίας της Βρετανίας, Michelle Donelan.
Θυμίζουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί πολλές κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η DeepMind, το AI lab και η Synthesia, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο μέσω AI.
Πηγή: sepe.gr