Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί έργα για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη μέσω των ακόλουθων προγραμμάτων.
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+)
Το ΕΚΤ+ χρηματοδοτεί έργα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα άτομα να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και προοπτικές. Για την υποβολή αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρχές διαχείρισης του ΕΚΤ+ στη χώρα τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης, αλλά δεν συμμετέχει άμεσα στην επιλογή των έργων.
Περισσότερα για το ΕΚT+
Το ΕΚΤ+ στη χώρα σας
Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)
Το ΕΤΠ βοηθά τους εργαζομένους που απολύθηκαν λόγω των μεταβαλλόμενων παγκόσμιων εμπορικών δομών να βρουν νέα θέση απασχόλησης το συντομότερο δυνατό. Τα άτομα ή οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από απολύσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια εθνική αρχή τους.
Χρηματοδοτήσεις 2021-2027
Η Επιτροπή έχει προτείνει ένα απλούστερο και πιο ενοποιημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και ένα αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ). Αυτά εντάσσονται στο σύνολο των προτάσεων της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 που εγκρίθηκε στις 2 Μαΐου 2018. Οι προτάσεις συζητούνται, επί του παρόντος, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI)
Το πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) αποτελεί ένα χρηματοδοτικό μέσο ευρωπαϊκού επιπέδου το οποίο διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής και της κινητικότητας των εργαζομένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης, οι επιλέξιμοι οργανισμοί πρέπει να ανταποκριθούν σε πρόσκληση υποβολής προσφορών ή/και σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)
Το ΤΕΒΑ στηρίζει τις δράσεις των χωρών της ΕΕ για την παροχή υλικής βοήθειας στους απόρους. Οι εθνικές αρχές επιλέγουν τις οργανώσεις-εταίρους που διανέμουν τη βοήθεια βάσει εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 που έχει εγκρίνει η Επιτροπή.
Προνόμια: κοινωνικός διάλογος και άλλες ειδικές αρμοδιότητες
Η Επιτροπή στηρίζει τα έργα στον τομέα του κοινωνικού διαλόγου και των εργασιακών σχέσεων που εντάσσονται στα «προνόμια» της Επιτροπής, δηλαδή στα καθήκοντα που απορρέουν από ειδικές αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί σ’ αυτή απευθείας από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Η Επιτροπή εφαρμόζει τα προνόμια αυτά μέσω της προκήρυξης ειδικών διαγωνισμών και προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στους ακόλουθους τομείς:
- Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και μέτρα υπέρ των διακινουμένων
- Κοινωνική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού διαλόγου, υποστηρικτικές δράσεις των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και για τη συμφωνία επί κοινών δράσεων, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δραστηριοτήτων ανάλυσης στον τομέα των εργασιακών σχέσεων
- Ανάλυση και μελέτες σχετικά με την κοινωνική κατάσταση, τις δημογραφίες και την οικογένεια για την προώθηση καλύτερων λύσεων σ’ αυτόν τον τομέα πολιτικής στα κράτη μέλη
- Μέτρα ενημέρωσης και κατάρτισης για οργανώσεις εργαζομένων, διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και ορθές πρακτικές σε θέματα που συνδέονται με τον κοινωνικό διάλογο σε εταιρικό επίπεδο.
Τα ετήσια προγράμματα εργασίας για τα προνόμια είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.