Ωριμάζει το venture capital στην Ευρώπη
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ένας καινούργιος σχετικά κλάδος της επιχειρηματικότητας. Έκανε ένα δειλό και αδέξιο ξεκίνημα τη δεκαετία του 1980, συχνά ως προέκταση των δραστηριοτήτων συμβατικών τραπεζών ή ως ένα περιορισμένο ποσοστό των τοποθετήσεων από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers). Ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου και η ύφεση του 1990 στάθηκαν δύο από τα πολλά εμπόδια που συνάντησε το venture capital στην εξέλιξή του, ακόμη και πριν από την υπόσχεση της αρχικής έκρηξης του Internet που κορυφώθηκε πριν τη φούσκα του dot-com. Το γεγονός αυτό άφησε πληγές σε πολλούς επενδυτές και το venture capital έπεσε σε δυσμένοια στην Ευρώπη.
Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2011, είναι σαφές ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ή καινοτόμο κεφάλαιο, όπως είναι αλλιώς γνωστό, κατέφτασε επιτέλους με τις δικές του δυνάμεις. Υπάρχουν τώρα μια σειρά από μεγάλες και καθιερωμένες επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο και αλλού που επενδύουν σε ολόκληρη την περιφέρεια και έχουν βοηθήσει πολλούς νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν σημαντικές εταιρείες στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων. Τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της ARM, της Cambridge Silicon Radio (CSR) και της Autonomy ακολούθησαν η ASOS, η Betfair, η Lovefilm, η Playfish, η Skype, η Spotify, η Wonga, και η Vente-Privé τα πρόσφατα χρόνια, και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα της μακράς λίστας.
Η κουλτούρα που διέπει τις επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο νεοσυσταθεισών εταιρειών έχει επίσης αλλάξει. Οι περισσότεροι επενδυτές σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η ιατροδικαστική εξέταση των επιχειρηματικών προβλέψεων δεν είναι ούτε παραγωγική αλλά ούτε και έξυπνη: η ενδελεχής αξιολόγηση της διοικητικής ομάδας, του προϊόντος και της σχετικής αγοράς αποτελεί καλύτερο δείκτη για την πιθανότητα μιας επιχείρησης να επιτύχει.
Νέα γενιά
Ακόμα σπουδαιότερη είναι η είδηση ότι μια νέα γενιά μικρότερων διαχειριστών κεφαλαίων ενώνει τις δυνάμεις της με υψηλού επιπέδου angel investors και κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη. Οι angels είναι άνθρωποι που γνωρίζουν και κατανοούν τις ανάγκες των πρώιμων εταιρειών γιατί υπήρξαν και οι ίδιοι κάποτε νέοι επιχειρηματίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, επιχειρήσεις όπως η Atomico, η Eden, η Notion, η Passion, η PRO Founders και η Octopus (όπου εργάζομαι) ενώνουν τις δυνάμεις τους με ώριμους επιχειρηματίες, όπως η Sherry Coutu, ο Alex Hoye, ο Simon Murdoch, ο Jon Moulton, ο Robin Klein και ο Hermann Hauser για την προώθηση ενός νέου κύματος από ταχές αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις. Η συναίσθηση, η ανθεκτικότητα και το δίκτυο έρχονται να αποδώσουν καρπούς παράλληλα με την χρηματοοικονομική επένδυση.
Μια νέα συνεταιριστική κουλτούρα μεταξύ του επιχειρηματία και του επενδυτή αρχίζει τώρα να κερδίζει έδαφος, βασιζόμενη σε μία καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και σε μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τους όρους της επένδυσης. Εδραιώνεται πλέον η άποψη ότι η δημιουργία σημαντικών εταιρειών απαιτεί υπομονή και ευελιξία,-όπως επίσης σθένος και φιλοδοξία. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη προθυμία να μάθουμε καλύτερες πρακτικές από West Coast αλά ΗΠΑ, όπως η εσωτερική μετανάστευση ταλέντων και διάθεσης για ρίσκο. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία είναι πλέον προσβάσιμες online και σε απόσταση ενός tweet για όσους θέλουν να γίνουν καλύτεροι.
Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ακόμη πλήθος προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η βαθιά και πλούσια εμπειρία σε κάθε τομέα δραστηριότητας χρειάζεται δεκαετίες για να συσσωρευτεί και αποκρυσταλλωθεί και το ίδιο ισχύει φυσικά για το venture capital. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει το μέγεθος του κεφαλαίου που απαιτείται για την υποστήριξη νέων εταιρειών μέσω καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου από τον σπόρο και διαμέσου της ανάπτυξης έως την έξοδο. Ο αγώνας του Η.Β. καθίσταται δυσκολότερος καθώς δεν υπάρχουν καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας που να παρέχουν τόσο τη ρευστότητα όσο και κεφάλαιο σε δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Τέλος, παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρροή εγκεφάλων: Πάρα πολύ συχνά επιτυχημένοι επιχειρηματίες, έχοντας ακονίσει τις δεξιότητές τους στο Η.Β., επιλέγουν να στήσουν τις δεύτερες επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, έχοντας δοκιμάσει την ωμή ενέργεια και τη φιλοδοξία αυτών των ακτών.
Τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μία νυκτί. Ωστόσο η τάση που επικρατεί είναι θετική. Επιχειρηματίες και επενδυτές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών εργάζονται τώρα μαζί πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά από ποτέ, ένα ολοένα αυξανόμενο πλήθος νέων επιχειρήσεων φτάνουν στην επιτυχία και έχουν τοποθετηθεί πλέον τα θεμέλια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Πηγή: CAPITAL.GR