Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αρμόδιου Επιτρόπου, κ. Χαν, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ
«Κάνουμε το ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα απολύτως πραγματικό, όπως αρμόζει στη σημερινή Ελλάδα, απολύτως ρεαλιστικό, απολύτως ζωντανό και εργοκεντρικό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013.
Εντυπωσιασμένος δήλωσε από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ΕΣΠΑ μέσα σε τρεις μήνες, ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., κ. Johannes Hahn, που παρέστη στη Διάσκεψη και στη συνέχεια παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο και πλέον συμφέροντα τρόπο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Hahn και συμπλήρωσε: «Σε εποχές λιτότητας θα πρέπει κανείς να σκεφτεί επίσης και την ανάπτυξη, διότι μιλάμε για Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ανάπτυξη έρχεται πριν από τη σταθερότητα, αλλά πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα τους. Αυτό είναι απαραίτητο».
«Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα είναι να γίνει το ΕΣΠΑ εμπροσθοβαρές, σε σχέση με τα έργα, εργοκεντρικό, με έργα που δίνουν ξανά ζωή στην περιφέρεια, δημιουργούν χρήσιμες υποδομές, μα κυρίως δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική για την περιφέρεια της κάθε χώρας. Και κυρίως έργα τα οποία μπορούν ν’ απαντήσουν στο κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, καθώς μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δημιουργούνται 207.000 θέσεις εργασίας από το 2012 ως το 2015», τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αναφέρθηκε διεξοδικά στην μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ανακοίνωσε ότι οι εντάξεις έργων προσεγγίζουν πλέον το 100% του προγράμματος (95,16%), τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί υπερβαίνουν το 50% (55,35%) και η εθνική απορρόφηση βρίσκεται πλέον στο μέσο κοινοτικό όρο. Μάλιστα, οι εντάξεις νέων έργων του τελευταίου εξαμήνου, ανέρχονται σε 1.852 νέα έργα ενώ οι ενεργές συμβάσεις, από σχεδόν μηδενικές που ήταν το 2009, πλέον ανέρχονται σε 8,2 δις €. Επίσης, όπως επισήμανε, τα νεκρά έργα μειώθηκαν κατά 44% και δημιουργήθηκαν δεξαμενές ώριμων έργων στο 60% των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνω, θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τους στόχους και τα μεγάλα αναπτυξιακά projects που είναι έτοιμα και αρχίζουν πια να υλοποιούνται σε κάθε περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
- 6 έργα – 224 εκ. ευρώ στην Ανατ. Μακεδονία & Θράκη
- 15 έργα – 793 εκ. ευρώ στην Κεντρ. Μακεδονία
- 13 έργα – 778 εκ. ευρώ στη Δυτ. Μακεδονία
- 11 έργα – 340 εκ. ευρώ στην Ηπειρο
- 12 έργα – 866 εκ. ευρώ στη Θεσσαλία
- 14 έργα – 1,3 δις ευρώ στη Στερεά Ελλάδα
- 15 έργα – 1,77 δις ευρώ στη Δυτ. Ελλάδα
- 5 έργα – 44 εκ. ευρώ στα Ιόνια
- 12 έργα – 1,36 δις ευρώ στην Πελοπόννησο
- 6 έργα – 49,5 εκ. ευρώ στο Β. Αιγαίο
- 10 έργα – 190 εκ. ευρώ στο Ν. Αιγαίο
- 10 έργα – 195 εκ. ευρώ στην Κρήτη
- 24 έργα – 1,58 δις ευρώ στην Αττική
Σε σχέση με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θεσπίζονται τώρα ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα και να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος Ιανουαρίου θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά το εγγυητικό Ταμείο των 500 εκ. € για να πάρουν 1 δις οι ελληνικές Τράπεζες ώστε να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, μετά τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα για τις υποδομές και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
O Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, έκανε λόγο για μια «ουσιαστική διαδικασία η οποία υπάρχει και λειτουργεί σαν ένα κανάλι συνεργασίας, διαβούλευσης και κοινών αποφάσεων». Αναφερόμενος στην προσπάθεια αύξησης των ρυθμών απορρόφησης κοινοτικών πόρων τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ, δεν είναι ένα Υπουργείο. Είναι η προσπάθεια πολλών Υπουργείων και των Περιφερειών. Είναι μια οριζόντια προσπάθεια του συνόλου της δημόσιας διοίκησης. Είμαστε όλοι εμείς που είμαστε εδώ σήμερα και χιλιάδες άλλοι που αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την υλοποίηση των έργων. Ο καθένας από εμάς οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στο στόχο που του αναλογεί».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Συνέντευξη Τύπου
Σχετικά Αρχεία:
Πηγή: ESPA.GR