Στα «σκαριά» πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜΜΕ για την εισαγωγή πρώτων υλών
Συνάντηση του Υπουργού ΑΝΥΠ Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund) Richard Pelly.
Η δημιουργία νέου προγράμματος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund) Richard Pelly.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στο εισαγωγικό εμπόριο η υποβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την παροχή βραχυπρόθεσμων, εξάμηνης διάρκειας, δανείων με χαμηλό επιτόκιο στις επιχειρήσεις για την εξόφληση της αξίας των εισαγωγών. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος (συνολικό ύψος του προγράμματος, πλαφόν δανειοδότησης ανά επιχείρηση, διάρκεια εφαρμογής κλπ.) θα οριστικοποιηθούν σε ένα μήνα περίπου.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανακατανομή πόρων μεταξύ επιμέρους προγραμμάτων της πρωτοβουλίας Jeremie για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι σε προγράμματα που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού και του επικεφαλής του EIF.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον κ. Richard Pelly, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, που είναι ένας Οργανισμός θυγατρικός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συζητήσαμε βασικά για δυο θέματα, το ένα είναι η πρόοδος του Προγράμματος Jeremie που είναι ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενεργό ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
Εκεί είδαμε ότι κάποια συγκεκριμένα υποπρογράμματα προχωρούν, κάποια άλλα καθυστερούν. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια εσωτερική ανακατανομή πόρων σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πράγματι αυτά τα χρήματα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν οξυγόνο, σε ένα βαθμό φυσικά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, σε σχέση με ένα παλαιότερο αίτημα της προκατόχου μου, της κας Διαμαντοπούλου, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αφορούσε στη διευκόλυνση με κάποιο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως για την αγορά πρώτων υλών από το εξωτερικό με εισαγωγές, λόγω των προβλημάτων ρευστότητος.
Εδώ συμφωνήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων να εξετάσει το πρόβλημα και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση σε ένα μήνα από τώρα, σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε με κάποια στήριξη από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων να διευκολύνονται και οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζεται πρόβλημα για την αγορά πρώτων υλών.
Προσπάθειά μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, γι΄ αυτό είμαστε σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας.
Έχουμε απόλυτη επίγνωση πόσο κρίσιμο είναι το πρόβλημα αυτό ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, δεν είμαστε θαυματοποιοί. Υποσχόμαστε ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί ξέρουμε ότι ο χρόνος τρέχει και εναντίον της χώρας και εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας.
Και να ευχαριστήσω ξανά τον κ. Pelly, για την πραγματικά πολύ καλή διάθεση συνεργασίας, που είχε στη συνάντηση αυτή, αλλά και γενικότερα.
R. PELLY: Καλημέρα σας, χάρηκα πάρα πολύ που μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω μία συνάντηση μιας ώρας με τον κ. Υπουργό.
Συζητήσαμε για θέματα με τρόπο πρακτικό και συγκεκριμένο, για τη δραστηριότητα του ταμείου στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Jeremie το οποίο διαχειρίζεται 250 εκατομμύρια στη διάρκεια της περιόδου αυτής στην Ελλάδα υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά καταβάλλουμε πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια να προσαρμόσουμε την κατάσταση στις ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να εξυπηρετήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πελάτες τους.
Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ταμείου να μπορέσει να δοθεί και κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή το κεφάλαιο που καθημερινά χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα δυνατότητα, αυτό που στα αγγλικά λέγεται trade finance, που στην ουσία μιλάει για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών όπως είπε ο κ. Υπουργός.
Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεδομένου ότι ανήκουμε στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, συγκεκριμένα μετά από πρόταση του Υπουργού βρίσκομαι εδώ με συνάδελφο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να παρακολουθήσουμε τη συνάντηση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, η οποία είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ωθήσει την ανάπτυξη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρόκειται για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για το οποίο έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές και για το οποίο θα ξαναμιλήσουμε. Δεν έκανα κάποια αναφορά στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αλλά πράγματι έγινε σήμερα μια συνάντηση με την παρουσία και του κ. Pelly γι΄ αυτό το θέμα.
Τώρα δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση διευκρινιστική. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε να γίνονται συνεχώς συναντήσεις, που έχουν να κάνουν με το θέμα της ρευστότητας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην πράξη, πως θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός, δεδομένου ότι και οι τράπεζες δεν ξέρω αν αδυνατούν ή δεν θέλουν να περάσουν τη ρευστότητα και από τα ευρωπαϊκά ταμεία εδώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να μη γελιόμαστε, το πρόβλημα της ρευστότητας έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με τη χώρα, με όλες τις αρνητικές φήμες.
Γι΄ αυτό η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι αμφιβολίες σε σχέση με την Ελλάδα, μετά κι από μια συμφωνία που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει με την τρόικα.
Αυτό είναι η βάση του οικοδομήματος. Χωρίς τις βάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει κανένας. Πρέπει να υπάρξει σιγουριά για τις προοπτικές της Ελλάδας, πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες και γι΄ αυτό δουλεύει και ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί, σε σχέση με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με το ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.
Αλλά να είναι καθαρό: όπως δεν μπορεί να υπάρξει πρώτος όροφος σε ένα σπίτι αν δεν έχεις το ισόγειο, έτσι κι εμείς εδώ πέρα δεν μπορούμε να λύσουμε με έναν μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα εάν δεν ξεκαθαριστεί το πρόβλημα το οποίο είναι ανοιχτό τώρα σε σχέση με την τρόικα. Είναι κομβικής σημασίας, πρέπει να το καταλάβει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας.
Και γι΄ αυτό προχωρούμε μπροστά, γι΄ αυτό σας είπα είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, διότι αυτό που προέχει πρώτα απ΄ όλα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
R. PELLY: Θέλω να προσθέσω κάτι σε σχέση με το Jeremie, ότι έχουν χορηγηθεί νέα δάνεια στις τράπεζες. Για να σας αναφέρω και συγκεκριμένα στοιχεία, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν χορηγηθεί νέα δάνεια ύψους 50 εκατομμυρίων σε πάνω από χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή έχει ξεκινήσει, κάτι γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
R. PELLY: Μπορώ να απαντήσω εγώ αντί για τον Υπουργό. Το πρώτο είναι αυτό που αφορά επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας. Η ζήτηση τον τελευταίο καιρό έχει περιοριστεί, αρχικά υπήρχαν προσδοκίες οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί και γι΄ αυτό το λόγο συμφωνήσαμε σήμερα να υπάρξει κάποια ευελιξία.
Τώρα με χαρά όμως πρέπει να παρατηρήσω ότι πάνε καλά τα πράγματα όσον αφορά το επιχειρηματικό κεφάλαιο που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Γίνονται επενδύσεις από τα κονδύλια αυτά σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, μέσω ιδιωτικών κονδυλίων, που αυτό δηλαδή είναι ένα θετικό στοιχείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για το Ταμείο Επενδύσεων;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για το Ταμείο Επενδύσεων έχουμε συνέντευξη αύριο, θα σας πω περισσότερα αύριο. Ευχαριστούμε πολύ.
Πηγή: TAXHEAVEN