Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ BUSINESS PLAN ΓΙΑ ΜΙΑ STARTUP ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Όλοι μας έχουμε ιδέες για να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση και ενδεχομένως κάποιοι από εμάς να ενδιαφερόμαστε πιο έντονα και οι ιδέες μας να είναι κερδοφόρες κάνοντας το όραμά μας πραγματικότητα. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό του σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ανεπεξέργαστες προτάσεις και επιχειρηματικά σχέδια, όμως ελάχιστα είναι εκείνα που προχωρούν σε επίσημη χρηματοδότηση. Τι συμβαίνει όμως και στην ουσία λίγες μόνο επιχειρηματικές ιδέες προσχωρούν; Ποιο είναι το σημείο διαφοροποίησής τους από άλλα επιχειρηματικά σχέδια;
Οι εταιρείες Startup ακούγονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται έντονα στο προσκήνιο. Για τις περισσότερες αγορές βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας. Ο Paul Graham, ιδρυτής μιας από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις του κόσμου, ορίζει ως νεοφυή επιχείρηση “την εταιρεία που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξηθεί ταχύτατα. Το να είναι μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.”
Έτσι λέγοντας «startup» εννοούμε μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, στην ουσία είναι η πρώτη εταιρική μορφή υλοποίησης μιας ιδέας, η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:
- είναι νέα,
- είναι καινοτόμος,
- έχει ταχεία ανάπτυξη ή έχει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης.
Μια νεοφυής επιχείρηση (Startup), μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας, ωστόσο, συνήθως μιλάμε για εταιρείες πληροφορικής με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, όπου πιθανοί επενδυτές έλκονται τόσο από το χαμηλό κόστος εκκίνησης, τον υψηλό κίνδυνο, τις υψηλές αποδόσεις και τις προοπτικές μεγέθυνσης. Όμως, ένα startup δεν είναι απαραίτητο να ασχολείται με τις& ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτό που χρειάζεται είναι η ομάδα που το δημιούργησε να έχει μία καινοτόμα ιδέα, μια ιδέα που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία και που θα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και το επιχειρηματικό μοντέλο σε έναν κλάδο, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών και με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και εξέλιξης σε μεγάλους “παίκτες”. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η επένδυση γενικότερα σε επιχειρήσεις εσωκλείει κινδύνους αγοράς αλλά και ειδικότερους κινδύνους, όπως τεχνολογικούς, χρηματοδοτικούς και διοικητικούς κινδύνους, για αυτό και πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Εν αντιθέσει όμως, με τις παραδοσιακές υφιστάμενες επιχειρήσεις, τα επιτυχημένα startup προτάσσουν γρήγορη επέκταση, με περιορισμένη επένδυση κεφαλαίων ή/και εργασίας.
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στα επισυναπτόμενα.
Σχετικά Αρχεία:
Πηγή: www.e-forologia.gr