Οι ανατιμήσεις στην αγορά επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια για την πορεία του πληθωρισμού για εφέτος όπου τον Μάιο μπορεί να ξεπεράσει κατα πολύ το 11% στην Ελλάδα. Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη και η εγχώρια αλματώδης αύξηση των τιμών σε καύσιμα και βασικά προϊόντα προμηνύουν ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα τον Μάιο- στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο. Οι προβλέψεις, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών – κατά τη κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν- δεν δείχνει ότι ο φετινός πληθωρισμό θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εφέτος στο 5,6% και άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% το 2023, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%.
Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει τις πάγιες δαπάνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπου ειδικά οι δαπάνες μετακίνησης – λόγω της εκτόξευσης της βενζίνης – έχουν σημειώσει άλμα. Από τον Φεβρουάριο η τιμή της αμόλυβδης έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% και η αγορά κρούει τον κώδωνα για αύξηση της βενζίνης πανω απο τα 3 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης από τα 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, εκτοξεύτηκε στις 30 Μαΐου στα 2,277 ευρώ το λίτρο.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του προμηνύοντας την καταγραφή διψήφιων ποσοστών για τους επόμενους μήνες αναμένοντας αποκλιμάκωση προς το 2023. Η ένταση της ακρίβειας βάζει στο τραπέζι της κυβέρνησης την επεξεργασία διαφόρων εναλλακτικών σχεδίων για την απορρόφηση του κόστους βάσει των αντοχών της οικονομίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί στις διαδοχικές αυτές εξωγενείς κρίσεις: τα 43 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης κατά της υγειονομικής κρίσης, οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατ. ευρώ και η διπλή αύξηση 9,7% του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Προ ημερών, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα φωτογράφιζε την κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού το φθινόπωρο και ο στόχος είναι να σβήσει η φωτιά που βάζουν οι τιμές της βενζίνης στα εισοδήματα των καταναλωτών. Στα σενάρια είναι η επέκταση του fuel pass, ενδεχομένως κάποιο εφάπαξ βοήθημα και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται στοχευμένα μέτρα περί τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν κλειδώσει.
Όπως αποτυπώνεται στα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, οι ανατιμήσεις «ανέβασαν» την Ελλάδα στην πέμπτη υψηλότερη θέση στην Ευρωζώνη, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%. Αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η Ιταλία είχε τον Μάιο πληθωρισμό 7,3%, η Ισπανία 8,5% και η Πορτογαλία 8,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%.
Οι προβλέψεις των αναλυτών δεν δείχνουν μείωση αλλά εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, παρά το νέο ρεκόρ στο 8,1% που κατέγραψε τον Μάιο. Αυτό ανέφερε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη , ο οποίος επίσης αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις. Μιλώντας στο CNBC ο Γιάρι Στερν δήλωσε ότι η Goldman Sachs αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τους επόμενους 12 μήνες.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος