Άντληση ρευστότητας μέσω venture capital
Από την επιστημονική ομάδα της Grand Value A.E.
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις για άντληση κεφαλαίων και ρευστότητας καταφεύγουν στην συντριπτική πλειονότητα σε τραπεζικό δανεισμό.
Αυτό υπαγορεύεται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ,διότι οι μέτοχοι/εταίροι των εταιρειών είναι μέλη της ίδιας οικογένειας οι οποίοι δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν μέρος της εταιρίας σε τρίτο πρόσωπο ιδιώτη επενδυτή ή εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το μικρό μέγεθος των Ελληνικών επιχειρήσεων και η κουλτούρα των Ελλήνων επιχειρηματιών που επιθυμούν να είναι αφεντικά και να μην μοιράζονται την διοίκηση. Οι σημερινές συνθήκες όμως υπαγορεύουν αλλαγή συνηθειών, διότι ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται καθημερινά περισσότερο προβληματικός με την έλλειψη διαθεσίμων κεφαλαίων από τις Ελληνικές Τράπεζες. Εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης είναι μέσω των Κεφαλαίων Επιχειρηματικών συμμετοχών που είναι ευρύτερα γνωστά με την διεθνή τους ονομασία, δηλαδή Venture capital.
Το Venture capital αποτελεί κατά κανόνα μορφή χρηματοδότησης που απευθύνεται σε καινοτόμες, φιλόδοξες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες venture capital χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις/πελάτες τους, με αντάλλαγμα την απόκτηση ενός ποσοστού των μετοχών τους. Το ποσοστό αυτό ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης, τη δραστηριότητα και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Το ποσοστό κατά κανόνα κυμαίνεται στα επίπεδα 30 με 40% και χρονική διάρκεια συνήθως μεταξύ τριών με πέντε ετών.
Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται είναι συνήθως καινοτόμες, δυναμικές, οργανωμένες ,με σύγχρονο management και τα επιχειρηματικά τους σχέδια υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ικανές να ανταμείψουν τους επενδυτές για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Οι εταιρείες venture capital στα πλαίσια της συνεργασίας, παρέχουν στις επιχειρήσεις επιχειρηματικές συμβουλές, υπηρεσίες marketing, management, αναλαμβάνουν τη μηχανογράφηση, την στελέχωση και το σχεδιασμό της επιχείρησης. Φέρνει σε επαφή την εταιρεία με άλλες επιχειρήσεις της Ελληνικής ή διεθνούς αγοράς και έτσι δίδεται η δυνατότητα σύναψης συνεργασίας με αυτές.
Η συμμετοχή των venture capital στην εταιρεία προσδίδει μεγαλύτερο κύρος και γίνεται ευκολότερη η αναζήτηση επιχειρηματικών συνεργασιών και άντλησης τραπεζικών δανείων.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συνεργασίας αυτής είναι ότι για τη λήψη της χρηματοδότησης το venture capital δεν επιζητά εμπράγματες εξασφαλίσεις. Μόνη υποχρέωση της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης είναι η πιστή εφαρμογή του επιχειρηματικού προγράμματος.
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν άμεσα στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά για άντληση κεφαλαίων και ρευστότητας, υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν και λύσουν πολλά προβλήματα. Πολλά venture capital αναζητούν επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες για να επενδύσουν.
Πηγή: TAXHEAVEN